Mainos

Israelin hallitus hyväksyi Gazasta vetäytymisen

Valtionvarainministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut eroavansa vastalauseena vetäytymiselle.

Israelin hallitus on hyväksynyt vetäytymisen kolmesta ensimmäisestä Gazan kaistaleen siirtokunnasta. Juuri ennen äänestystä vetäytymisen kiivas kriitikko, Israelin valtiovarainministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti eroavansa hallituksesta.

Käytännössä hallituksen päätös on lähes lopullinen hyväksyntä pääministeri Ariel Sharonin suunnitelmalle purkaa Gazan kaistaleen 21 siirtokuntaa ja neljä pientä siirtokuntaa Länsirannalta. Vetäytymisen on määrä alkaa jo kymmenen päivän kuluttua.

Erokirjeessään entinen pääministeri Netanjahu kirjoitti Israelin radion mukaan, ettei hän usko vetäytymisen johtavan rauhaan Lähi-idässä ja ettei hän halua olla tekemässä sellaista päätöstä. Netanjahun mielestä vetäytyminen heikentää Israelin turvallisuutta ja jakaa kansan.

55-vuotias Netanjahu on 77-vuotiaan pääministeri Sharonin kovin haastaja, vaikka molemmat edustavat samaa oikeistolaista Likud-puoluetta.

Viisi ministeriä äänesti vastaan

Ratkaisevassa äänestyksessä 17 ministeriä äänesti vetäytymisen puolesta ja viisi vastaan.

Israel vetäytyy äänestyksen perusteella kolmesta siirtokunnasta. Hallitus on aikaisemmin päättänyt, että jokaisesta vetäytymisen vaiheesta äänestetään erikseen.

Netanjahun yllätyseron ei odoteta muuttavan hallituksen aikataulua. Sharon sanoikin jo Israelin radiossa, että vetäytyminen toteutetaan suunnitellusti.

Vaikka Netanjahu oli aikaisemmin tukenut vetäytymissuunnitelmaa, hän ryhtyi ajan mittaan arvostelemaan sitä ja yritti lykätä sen toteuttamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.