Mainos

Israelin armeija vetäytyi Jeninistä

Yhdysvallat sanoo kannattavansa tutkimusta Israelin toimista Jeninissä Länsirannalla. Israelin joukot vetäytyivät kaupungista viime yönä.

Valkoinen talo ilmoittaa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin tukevan tutkimuksen tekemistä siitä, mitä Jeninissä tapahtui Israelin armeijan tunkeuduttua kaupunkiin. Palestiinalaisten mukaan viikko sitten päättyneissä taisteluissa kuoli ainakin 500 palestiinalaista. Israel kiistää väitteet.

- Bush haluaa tosiasioiden selvittämistä, sanoi Bushin tiedottaja Ari Fleischer. Hän ei ole kuitenkaan kertonut, kenen pitäisi tehdä selvitys.

Israelin pääministeri Ariel Sharon reagoi heti Bushin kantaan sanoen, ettei kolmannen osapuolen tekemälle tutkimukselle ole tarvetta. Aiemmin tänään Yhdysvallat uhkasi kaataa veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa arabimaiden esittämän päätöslauselman Jeninin tapahtumien tutkinnasta.

Israelin armeija ilmoitti aamulla saattaneensa päätökseen vetäytymisen Jeninin kaupungista ja sen pakolaisleiristä. Joukot jäävät kuitenkin edelleen Jeninin ympärille. Israel miehitti Jeninin kolme viikkoa sitten.

Varmoja tietoja Jeninin kuolonuhrien määrästä ei ole. Kaupungin palestiinalainen terveysjohtaja Muhammed Abu Ghali kertoi uutistoimisto Reutersille, että hän voi vahvistaa 36 ihmisen kuolleen. Ghali arvioi, että kuolleita voi olla kaikkiaan 200-400.

Jeniniläiset hautasivat perjantaina 35 uhria joukkohautaan. Palestiinalaismies löytyi elävänä vietettyään kymmenen päivää puristuksissa rauniokasassa.

Israel vetäytyy myös Nablusista

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoo israelilaisten vetäytyvän Nablusista sunnuntaihin mennessä. Vetäytyminen koskee myös suurinta osaa Ramallahista.

Israelilaisjoukot jäävät edelleen piirittämään palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajaa Ramallahissa sekä Betlehemiin Jeesuksen Syntymäkirkon luo. Kirkkoon on paennut parisataa palestiinalaista, ainakin osa heistä aseistautuneita. Arafatin toimistoa Israel aikoo piirittää "kunnes matkailuministeri Rehavam Zeevin tappajat on luovutettu". Israel uskoo äärioikeistolaisen ministerin surmanneiden piileskelevän Arafatin toimistossa.

Puolustusministerin mukaan Israelin kolme viikkoa kestänyt operaatio on saavuttanut tavoitteensa. Hänen mielestään nyt on aika löytää poliittinen ratkaisu konfliktiin, muttei sulkenut pois uutta laajamittaista operaatiota lähikuukausien aikana, jos palestiinalaishyökkäykset kiihtyvät.

Israel pidätti kolmiviikkoisen operaation aikana 4258 palestiinalaista. Heistä 400 oli etsintäkuulutettuja. Armeija sanoo vapauttavansa pian ne, joilla ei ole yhteyksiä sotilaallisiin järjestöihin.

Maailman elintarvikeohjelma alkoi tänään kuljettaa energiakeksejä palestiinalaisille, joiden kodit olivat tuhoutuneet Israelin hyökkäyksessä. WFP:n mukaan pakosalle joutuneet ovat tukalassa asemassa, koska he eivät pysty laittamaan ruokaa pakopaikoissaan kirkoissa ja moskeijoissa. Järjestöllä ei ole tarkkaa tietoa pakolaisten määrästä. EU ja Yhdysvallat ovat lahjoittaneet WFP:n ruoka-avun.

Israel hyökkäsi pakolaisleiriin Gazassa

Israelin tankit tunkeutuivat varhain tänään Gazassa sijaitsevaan Rafahin pakolaisleiriin ja avasivat tulen raskailla konekivääreillä. Palestiinalaislähteiden mukaan tulituksessa kuoli yksi palestiinalaismies ja toinen loukkaantui vakavasti.

Silminnäkijöiden mukaan 15 tankkia ja muuta panssaroitua ajoneuvoa tunkeutui 200 metriä leirin puolelle ja aloitti laukaustenvaihdon palestiinalaisten pyssymiesten kanssa.

Puskutraktorit jyräsivät maan tasalle joitakin aikaisemmissa hyökkäyksissä vaurioituneita rakennuksia. Gazan alueella on ollut suhteellisen rauhallista Israelin kolme viikkoa jatkuneen Länsirannan operaation aikana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.