Mainos

Israelin aitahanke kiristää USA:n ja Israelin välejä

Yhdysvallat ja Israel ovat ajautumassa riitoihin Länsirannan turva-aidan rakentamisesta, kertoi Israelin ulkoministeri Silvan Shalom tavattuaan tänään amerikkalaisen kollegansa Colin Powellin Washingtonissa. Shalomin mielestä syynä tähän kehitykseen on Yhdysvaltojen tiedonpuute rakennushankkeen yksityiskohdista. Hän syytti ongelmista myös palestiinalaisia.

-Palestiinalaiset ovat aloittaneet laajan kampanjoinnin aitaa vastaan. He yrittävät antaa vaikutelman, että aita olisi heidän etujensa vastainen ja haittaisi rauhanprosessia, Shalom kertoi Israelin armeijan radiolle.

-Päinvastoin, aidan tarkoitus on estää terroristien hyökkäyksiä ja heidän yrityksiään romuttaa rauhanprosessi, Shalom jatkoi.

Hän huomautti, että vastaava aita Gazan alueella on "estänyt lukuisia hyökkäyksiä".

Sanomalehti New York Timesin mukaan Yhdysvallat aikoo painostaa Israelia keskeyttämään aidan rakennustyöt tai ainakin muuttamaan sen reittiä. 350 kilometrin mittaiseksi suunnitellun aidan on tarkoitus eristää koko Länsiranta Israelista. Aidan reitti noudattelee vuoden 1967 rajoja, mutta koukkaa muutamassa kohdassa palestiinalaisalueille siirtokuntien suojaamiseksi. Aita myös eristäisi muutamia palestiinalaiskyliä täysin muusta Länsirannasta. Rakennustyöt aloitettiin kesäkuussa 2002.

Yhdysvaltain presidentin George Bushin turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice kritisoi aitahanketta kesäkuun lopussa tavatessaan Israelin pääministerin Ariel Sharonin. Hänen mukaansa palestiinalaiset näkevät aidan yritykseksi määritellä tulevan Palestiinan valtion rajat, vaikka rauhansuunnitelman mukaan niistä on järjestettävä neuvottelut.

Tänään Washingtonin matkanneen palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin odotetaan niinikään kritisoivan aitaa keskustellessaan Bushin kanssa perjantaina. Abbas yrittänee saada Bushin painostamaan Israelia luopumaan aidasta.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.