Mainos

Israelilla uusi rauhansuunnitelma

Israel on kertonut tehneensä uuden rauhansuunnitelman Lähi-idän tilanteen ratkaisemiseksi. Suunnitelman sisältöä ei ole julkistettu.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on tänään matkustanut Yhdysvaltoihin Valkoisen talon kutsumana. Hän kertoi ennen lähtöään vievänsä mukanaan "vakavasti otettavan rauhansuunnitelman" Lähi-idän kriisin lopettamiseksi.

Sharon tapaa presidentti George W. Bushin tiistaina Washingtonissa. Pääministeri kertoi lähtönsä aattona amerikkalaiselle tv-kanavalle esittävänsä "ehkä tähänastisista vakavasti otettavimman rauhansuunnitelman rauhan saavuttamiseksi Lähi-idässä". Hän ei kertonut sen yksityiskohtia.

Israelilaisten poliittisten lähteiden mukaan se heijastelee kuitenkin hänen aiemminkin esittämiään ehdotuksia pitkänajan väliaikaisesta ratkaisusta. Se pitäisi sisällään mm. Israelin puskurivyöhykkeiden rakentamisen Länsirannalle ja juutalaisten siirtokuntien pysymisen alueella.

Sharon hyllyttäisi Arafatin?

Sharon haluaisi myös korvata palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin maltillisemmalla johdolla. Hän aikoo myös esitellä todisteita, jotka Israelin mukaan liittävät Arafatin henkilökohtaisesti Israelin vastaisiin terrori-iskuihin.

Rauhanmahdollisuudet ovat saaneet uutta toivoa sen jälkeen, kun Israel lopetti palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin piirittämisen Ramallahissa.

Syntymäkirkon piiritystä yritetään lopettaa


EU:n ja Yhdysvaltain edustajat tekivät tänään kiivaita ponnisteluja saadakseen yli kuukauden kestäneen Jeesuksen Syntymäkirkon piirityksen päättymään Betlehemissä.

Brittiläinen neuvottelija sai eilen listan kirkossa olevista noin 200 palestiinalaisesta. Lista on määrä luovuttaa Israelille, minkä jälkeen neljä Israelin eniten etsintäkuuluttamaa palestiinalaismiestä siirretään kansainväliseen valvontaan lähipäivinä.

Betlehemin kaupunginjohtaja Hanna Nasser sanoi tänään odottavansa, että piiritys päättyy vuorokauden kuluessa.

Israel surmasi siviilejä


Palestiinalaisnainen ja hänen kaksi lastaan saivat surmansa tänään Israelin tulituksessa lähellä Jeninin kaupunkia Länsirannalla.

Israelin armeija ilmoitti avanneensa tulen Jeninin kaakkoispuolella sen jälkeen, kun alueella oli räjähtänyt pommi. Sotilaslähteiden mukaan räjähdys tapahtui Israelin joukkojen tukikohdan läheisyydessä. Partioiviin joukkoihin kohdistuneessa iskussa haavoittui lievästi yksi sotilas. Israelin joukot kertoivat tulittaneensa palestiinalaissiviilejä vahingossa.

Armeijan pahoittelevassa lausunnossa kerrottiin, että sotilaat avasivat tulen havaittuaan epäilyttäviä henkilöitä. Sotilaslähteiden mukaan pommien asettajat jäävät usein räjähdysten jälkeen lähistölle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.