Mainos

Israelilaisten ja palestiinalaisten turvaneuvottelut tuloksettomia

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset turvallisuusneuvottelut ovat jatkuneet tuloksettomina väkivallan varjossa.

Israelilaisten ja palestiinalaisten väliset turvallisuusneuvottelut jatkuivat Yhdysvaltain erityislähettilään Anthony Zinnin välityksellä tänään. Israelin puolustusministeriön edustaja kertoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, ettei iltapäivän tapaamisessa saatu aikaan läpimurtoa. -Tapaaminen päättyi ilman sopimusta, mutta neuvotteluja päätettiin jatkaa sunnuntaina, edustaja kertoi.

Neuvotteluissa pyritään löytämään sopu tulitauon aloittamiseksi Lähi-idässä. Vain hetkeä ennen neuvottelujen aloittamista palestiinalainen itsemurhapommittaja räjäytti itsensä hengiltä Israelin armeijan tarkkailupisteessä Länsirannalla. Al Aksan marttyyrien prikaatit ilmoittautui iskun tekijäksi uutistoimisto AFP:n saamassa puhelinsoitossa.

Turvallisuusneuvottelut käytiin palestiinalaislähteiden mukaan Yhdysvaltain suurlähettilään virka-asunnossa Tel Avivissa.

Israel peruutti neuvottelut eilen, kun kolme israelilaista sai surmansa palestiinalaisen itsemurhapommi-iskussa Jerusalemissa. Aiemmin tänään palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja Zinni keskustelivat Ramallahissa tilanteesta. Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat kertoi Arafatin ja Zinnin tapaamisen jälkeen, "ettei Zinni ollut asettanut ehtoja palestiinalaisille". Sen sijaan Israel on esittänyt tulitauon toteuttamiselle ehtoja, joita palestiinalaiset eivät voi hyväksyä.

Israelin poliittisten lähteiden mukaan erimielisyys koskee aikataulua, jonka mukaan tulitauko toteutettaisiin ja siirryttäisiin eteenpäin Yhdysvaltain rauhansuunnitelmassa. -Palestiinalaisten ja Israelin välillä on yhä suuria erimielisyyksiä. Asiat ovat erittäin vaikeita, Erekat sanoi toivoen kuitenkin samalla, että tulitauko saataisiin solmittua pian.

Jälleen itsemurhaisku

Tänään tehtiin jälleen yksi itsemurhaisku. Palestiinalainen mies räjäytti itsensä hengiltä Israelin armeijan tarkkailupisteessä lähellä Jeniniä Länsirannalla, kertoi Israelin armeijan edustaja.

Armeijan mukaan iskussa haavoittui lievästi yksi ihminen. Tämänpäiväinen isku oli jo kolmas kolmen päivän aikana. Eilen kolme israelilaista kuoli, kun palestiinalaismies räjäytti itsensä hengiltä vilkkaalla ostoskadulla Jerusalemin keskustassa. Sitä ennen keskiviikkona itsemurhapommittaja tappoi seitsemän israelilaista bussissa Pohjois-Israelissa.

Israel perui eilen samaksi päiväksi suunnitellut turvallisuusneuvottelut, mutta viranomaiset vakuuttivat kuitenkin välttävänsä tällä kertaa kostoiskuja. Päätös asiasta tehtiin Israelin turvallisuudesta vastaavien ministerien kokouksessa torstaina. Samalla he kuitenkin muistuttivat, etteivät he aio pysyä ikuisesti toimettomina, jos iskut Israelia vastaan jatkuvat.

Ei vielä Cheneyn ja Arafatin tapaamista

Valkoinen talo kertoi tänään, ettei edellytyksiä Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn ja palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin tapaamiselle ole vielä olemassa. Syynä ovat Valkoisen talon mukaan edelleen jatkuvat Israeliin kohdistuvat iskut. Cheney ei tavannut Arafatia Lähi-idän kiertomatkansa aikana.

Amerikkalaiset ovat kuitenkin väläyttäneet mahdollisuutta, että tapaaminen voisi järjestyä ensi viikolla, jos Arafat toteuttaa CIA-johtaja George Tenetin tulitaukosuunnitelman. Valkoisen talon edustajan mukaan Arafat kyllä tietää, mitä häneltä odotetaan, ja se on väkivallan lopettaminen. Vielä ehtoa ei hänen mukaansa kuitenkaan ole täytetty.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.