Mainos

Israelilaislehti: Länsirannan siirtokunnat kasvavat vaivihkaa

Israel on katsonut oikeudekseen rakentaa lisää asuntoja olemassa oleviin siirtokuntiin, mutta se on luvannut olla laajentamatta niiden aluetta.

Juutalaissiirtokuntia laajennetaan vaivihkaa Jordanjoen länsirannalla, vaikka se on vastoin tiekarttana tunnettua Lähi-idän rauhansuunnitelmaa ja joissain tapauksissa myös Israelin lakia, raportoi israelilainen Haaretz-lehti.

Lehti kirjoittaa saaneensa käsiinsä hallituksen salaisen selvityksen, jonka mukaan siirtokuntia on levittäytynyt yli sallittujen rajojen ja joissain tapauksissa palestiinalaisten omistamalle maalle. Selvityksen mukaan lakia on rikottu "räikeästi" vuosikaudet.

Israel on katsonut oikeudekseen rakentaa lisää asuntoja olemassa oleviin siirtokuntiin, mutta se on luvannut olla laajentamatta niiden aluetta. Israel miehitti Länsirannan ja Gazan vuoden 1967 sodassa. Israel ei tunnusta periaatetta, jonka mukaan siirtokuntien pysyttäminen miehitetylle maaperälle on vastoin kansainvälistä oikeutta.

Gazan siirtokunnat evakuoitiin ja purettiin viime vuonna. Länsirannan siirtokuntien osittainen tyhjentäminen on jäänyt taka-alalle Israelissa Libanonin sodan jälkeen. Alunperin se oli pääministeri Ehud Olmertin vaalilupaus. Länsirannalla asuu lähemmäs 280 000 juutalaista ja 2,4 miljoonaa palestiinalaista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.