Mainos

Israelilaisagentit käyttäneet Kanadan passeja

Väärennettyjen kanadalaispassien käyttö Israelin tiedustelupalvelun operaatiossa on johtanut diplomaattiseen selkkaukseen. Kanada on kutsunut suurlähettiläänsä kotiin Israelista passiväärennöksen takia. Myös Israelissa on arvosteltu kovin sanoin Mossadin toimintaa.

Israelin tiedustelupalvelun Mossadin operaatio Hamas-johtajan nitistämiseksi Jordaniassa meni pieleen alusta lähtien. Runsas viikko sitten Israelin lähetystöä tulitettiin Ammanissa. Välikohtauksessa haavoittui Mossadin agentteja, mutta operaatiota ei keskeytetty.

Hamas-johtaja Khaled Mashaal päätettiin tappaa myrkkysuihkeella kadulla. Isku ei onnistunut, kaksi agenttia jäi kiinni ja heiltä löydettiin väärennetyt Kanadan passit. Tästä alkoi diplomaattinen selkkaus, joka on nyt johtanut Kanadan ja Israelin väliseen vakavaan välirikkoon.

Mossadin entinen agentti Victor Ostrovsky on vahvistanut, että Israelin tiedustelkupalvelulla on passitehdas ja se on tuottanut ainakin tuhat kanadalaispassia.

Pelastaakseen mitä pelastettavissa on Israel vaihtoi toissapäivänä tärkeimmän vankinsa, Hamasin perustajan sheikki Ahmed Jassinin Jordaniassa kiinni jääneisiin agentteihinsa. Mutta myrsky ei ole laantunut.

Israelissa vaaditaan päitä vadille ja maan lehdistö sanoo Mossadin kokeneen historiansa pahimmanm katastrofin. Tulilinjalle on joutunut myös pääminsteri Benjamin Netanjahu, jonka runsaan vuoden kestänyt virkakausi on ollut ajautumista kriisistä toiseen.
(MTV3/Pekka Tapola)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.