Israelilainen luotain yrittää laskeutua Kuuhun tällä viikolla – kyseessä olisi ensimmäinen yksityisvaroin rahoitettu kuulaskeutuminen

Israelilainen luotain lähestyy Kuuta – näin se aloitti matkansa 0:43
Näin luotain aloitti avaruusmatkansa. Torstaina ratkeaa, varmistaako se Israelille paikan historiassa.

Israelista tulee mahdollisesti neljäs maa, joka on laskeutunut onnistuneesti kuuhun. Kyseessä on myös ensimmäinen yksityisin varoin rahoitettu kuulaskeutuminen.

Israelissa valmistettu luotain lähestyy kuuta, uutisoi BBC News. Beresheet-nimisen luotaimen on määrä laskeutua Kuun pinnalle torstaina 11. huhtikuuta. Israelista tulee tämän myötä mahdollisesti neljäs maa, joka on laskeutunut onnistuneesti Kuuhun.

Kyseessä on ensimmäinen yksityisvaroin rahoitettu kuulaskeutuminen. Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan kuulaskeutumiset on rahoitettu valtiovaroin.

Luotain teki historiaa jo viime viikolla

Israelin luotain aloitti avaruusmatkansa viime helmikuussa Floridasta. Beresheet ylsi historialliseen saavutukseen jo viime viikolla. Silloin luotain varmisti, että Israel on seitsemäs valtio, joka on kiertänyt Kuuta.

Tavoitteena on, että Beresheet laskeutuu Kuun Hiljaisuuden mereen, joka sijaitsee Maahan näkyvällä puolella. Luotaimen on määrä ottaa kuvia Kuun pinnalta sekä mitata magneettikenttää. 

Lue myös:

    Uusimmat