Mainos

Israeliin tulossa ennenaikaiset vaalit

Israel on matkalla kohti ennenaikaisia vaaleja, kun ulkoministeri Tzipi Livni epäonnistui hallituksen muodostamisessa. Vaaleihin ajautuminen typistää toiveet siitä, että Israel ja palestiinalaiset saisivat rauhansopimuksen aikaan ensi vuoden kuluessa.

Livnin yritykset hallituksen muodostamiseksi kaatuivat perjantaina, kun ääriuskonnollinen Shas-puolue ilmoitti, ettei se voi suostua yhteistyöhön. Sitä ennen Livni oli torjunut puolueen asettamat budjettivaatimukset.

-Viime päivinä yhteistyökumppanien vaatimukset ovat tulleet mahdottomiksi, ja minun oli vedettävä raja johonkin, Livni sanoi.

-Kun minun oli tehtävä päätös siitä, annanko kiristyksen jatkua vai vaadinko ennenaikaisia vaaleja, valitsin vaalit.

Rauhanneuvottelut jälleen vaakalaudalla

Livni valittiin syyskuussa johtamaan hallitsevaa Kadima-puoluetta, kun pääministeri Ehud Olmert erosi tehtävistään korruptioskandaalin vuoksi. Presidentti Shimon Peres nimitti Livnin pian sen jälkeen hallituksenmuodostajaksi. Olmert jatkaa kuitenkin edelleen virkaatekevänä pääministerinä niin kauan, että uusi hallitus on saatu aikaan.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan vaalit voitaisiin pitää 17. helmikuuta, eli yli vuosi alkuperäistä aikataulua nopeammin.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan oikeistolainen Likud-puolue johtajansa Benjamin Netanjahun johdolla voittaisi vaalit. Mikään puolue ei tosin näyttäisi saavan enemmistöä, vaan kaikki joutuisivat turvautumaan muiden puolueiden tukeen.

Livni, 51, on ulkoministerinä johtanut Israelin ja palestiinalaisten välisiä neuvotteluja. Marraskuussa uudelleen henkiin puhalletut rauhanneuvottelut ovat nyt jälleen jumissa.

Yhdysvallat on toivonut vähintäänkin alustavaa sopua ennen kuin presidentti George W. Bushin virkakausi päättyy tammikuussa. Kun neuvottelut kuitenkin edelleen polkevat paikallaan ja Israelin sisäpolitiikka on myllerryksessä, toive taitaa jäädä toteutumatta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.