Israel voitti Euroviisut - Suomi viidestoista

Israelin kappale Diva on äänestetty ykköseksi Eurovision laulukilpailussa 1998. Euroopan-laajuisella puhelinäänestyksellä valitun voittajaviisun esitti värikäs artisti Dana International. Aiemmin Israel on voittanut Euroviisut vuosina 1978 ja 1979.

Euroviisujen kakkostilalle ylti isäntämaa Britannian "Where Are You" ja kolmanneksi Maltan "The One that I Love".

Suomea edustanut Edea-yhtye sijoittui viidenneksitoista laulullaan Aava. Sijoitus on Suomen 90-luvun viisuhistorian korkein, ja Edean pistemäärä oli 22. Suomen yhteenlaskettu pistemäärä viiden vuoden ajalta ei kuitenkaan oikeuta osallistumaan mittelöön ensi vuonna.

Suomi sai lähes kaikki pisteensä naapurimailta. Sekä Ruotsi että Viro antoivat Edealle 10 pistettä, Norja ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia molemmat yhden.

Suomalaisten puhelinäänestäjien suosikit olivat puolestaan Viro, Israel ja Britannia.

Israelin voittajakappaleen säveltäjä on Zvika Pick ja sanoittaja Yoav Ginay. Kappaleen esittäjä Dana International on saanut runsaasti mediahuomiota lähinnä ulkomusiikillisten seikkojen takia. Laulaja on transseksuaali, ja hän päätti vaihtaa sukupuolensa miehestä naiseksi viisi vuotta sitten.

Britannian Birminghamissa yöhön jatkuneeseen laulukilpaan osallistui tänä vuonna 25 maata. Euroviisut järjestettiin nyt 43. kerran.

Suomen viisumanageri: Israelin voitto oli fiasko

Suomen viisuedustajien manageri Juha Kiikeri oli Eurovision laulukilpailun ratkettua tyrmistynyt Israelin voitosta. Finaalin ykkönen, transseksuaali Dana International, 29, sai Kiikerin mielestä pisteensä pääasiassa mediahässäkän myötävaikutuksella eikä laulajanlahjoillaan.

-Fiasko koko homma. Dana lauloi epäpuhtaasti, epävireisesti ja puoli nuottia jäljessä, listasi Edea-yhtyeen manageri Kiikeri heti tulosten selvittyä sunnuntaiyönä.

Suomea edustaneen Edea-yhtyeen taustavaikuttaja oli tyytyväinen siitä, että Marika Krook ja kumppanit toivat 22 pisteellä maallemme 90-luvun korkeimman viisusijoituksen. Solisti Marikaa vaivannut poskiontelotulehdus osoittautui kuitenkin pahemmaksi kuin ounasteltiinkaan. Hän veti osuutensa läpi kovassa lääkityksessä.
-Marika kykeni laulamaan vain 40-prosenttisesti, valitteli Kiikeri.

Kiikeri kiirehti lisäämään, ettei pelkästään Marikan äänen kunto ollut esteensä Suomen korkeammalle sijoitukselle Birminghamissa.
-Edea esittää etnopohjaista musiikkia, jonka kohderyhmä ei ehkä ensisijaisesti ole yleiseurooppalainen yleisö laajasti ajateltuna, muotoili hän.
(STT)

1.   ISRAEL    Diva                 Dana I.           174 
2.   BRITANNIA Where Are You        Imaani            167 
3.   MALTA     The One That I Love  Chiara            166 
4.   HOLLANTI  Hemel en aarde       Edsilia           151 
5.   KROATIA   Neka mi ne svane     Danijela          132 
6.   BELGIA    Dis oui              Melanie Cohl      123 
7.   NORJA     Alltid sommer        Lars A.Fredriksen  81 
8.   SAKSA     Guildo hat euch Lieb Guildo Horn        74 
9.   IRLANTI   Is Always Over Now   Dawn Martin        64 
10.  RUOTSI    Kärleken är          Jill Johnson       53 

15.  SUOMI     Aava                 Edea               22

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat