Mainos

Israel vetäytyy Libanonista jo ensi viikolla

YK saattaa lähettää ensimmäisen osan uusista rauhanturvajoukoista Libanoniin jo kymmenen päivän kuluessa.

Israel aikoo vetää joukkonsa kokonaan Etelä-Libanonista jo ensi viikolla. Armeija voi luovuttaa osan asemistaan YK:n rauhaturvaajille kahden vuorokauden kuluessa, kertovat Israelin viranomaiset.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija uskoo, että Israelilla ei ole juuri muuta mahdollisuutta.

-Me emme voi puhdistaa aluetta Hizbollahin taistelijoista. Jos odotamme vielä kaksi tai kolme viikkoa kansainvälisten joukkojen saapumista, israelilaisia sotilaita kuolee lisää, arvioi kansainvälisten suhteiden professori Uri Bar-Joseph Haifan yliopistosta.

Israelin armeija on jo vähentänyt joukkojaan Etelä-Libanonissa. Kotiutetut joukot ovat armeijan mukaan pääosin reserviläisistä koottuja yksikköjä eikä mitään alueita ole toistaiseksi luovutettu rauhanturvaajien hallintaan.

YK etsii joukkoja Libanonin operaatioon

YK saattaa lähettää ensimmäisen osan uusista rauhanturvajoukoista Libanoniin jo kymmenen päivän kuluessa, arvioi YK:n rauhanturvaajien johtaja Jean-Marie Guehenno ranskalaisen radion haastattelussa.

Vahvistetun Unifil-operaation johtoon on suunniteltu Ranskaa. Maa on asettanut osallistumisensa ennakkoehdoksi sen, että Libanonin Hizbollah-shiiajärjestön taistelijat riisutaan ensin aseista.

Beirutiin tänään matkustanut ulkoministeri Philippe Douste-Blazy vaatii myös Hizbollahin taistelijoiden vetäytymistä Litanijoen pohjoispuolelle. Hizbollahin pitäisi luopua aseista samaan aikaan kun Libanonin armeija ja Unifil-joukot marssivat kriisialueelle Israelin kotiuttaessa sotilaansa.

-On selvää, että (Unifil-)joukot eivät riisu Hizbollahia aseista väkisin, Guehenno arvioi YK:n päämajassa viime yönä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Unifil ei ryhtyisi tähän, vaikka YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma antaakin sille nykyistä laajemmat voimankäyttövaltuudet.

Joukkojen valtuudet askarruttavat monia

Kaikkiaan 15 000 rauhanturvaajan kokoaminen on kova urakka, eikä sitovia päätöksiä jäsenmailta ole kuulunut.

YK on saanut alustavia, osin ehdollisia lupauksia pariltakymmeneltä maalta. Esimerkiksi Italia, Turkki ja Indonesia haluavat ensin tarkempaa selkoa siitä, millaisella mandaatilla Unifil toimisi Libanonissa.

Omaa panostaan ovat lupailleet jo Espanja ja Saksa, jossa hallituksen tiedottajan Eckart von Kladenin mukaan kysymys on pidemminkin siitä, "kuinka" maa osallistuu operaatioon, kuin siitä, osallistuako ollenkaan. Tagesspiegel-sanomalehden mukaan Saksa voisi lähettää Libanonin vesille myös sota-aluksia rauhaturvatehtäviin.

Euroopan maista joukkojen lähettämistä harkitsevat ainakin Suomi, Belgia ja Kreikka. Myös Marokko ja Malesia olisivat valmiina operaatioon, jos kaikki osapuolet sen hyväksyvät.

YK:n historian toiseksi suurimman rauhanturvaoperaation suunnittelua helpottaa se, että Unifililla on ennestään jalansija Libanonissa, missä toimii liki 2000 rauhanturvaajaa

Israel varoittaa libanonilaisia palaamasta etelään

Israel kehottaa Libanonin eteläosan asukkaita lykkäämään paluuta koteihinsa oman turvallisuutensa nimissä.

Ilmavoimien koneet ovat pudottaneet Tyroksen satamakaupunkiin lentolehtisiä, joiden mukaan asukkaiden ei pitäisi palata alueelle ennen Libanonin armeijan joukkoja ja YK:n rauhanturvaajia.

Taisteluita paenneiden siviileiden virta Etelä-Libanoniin alkoi eilen lähes välittömästi tulitauon tultua voimaan.

Libanon ei riisu Hizbollahia aseista

Libanonin oma armeija ei aio riisua Hizbollah-liikkeen taistelijoita aseista, ilmoittaa maan puolustusministeri Elias Murr. Murr sanoo kuitenkin odottavansa sissien poistuvan Etelä-Libanonista heti, kun armeijan joukot saapuvat alueelle.

Tulitaukoon johtaneessa YK:n päätöslauselmassa vaaditaan Hizbollahin riisumista aseista. Yksityisen televisiokanavan haastattelussa esiintynyt puolustusministeri vakuutti Hizbollahin olevan yhteistyöhaluinen.

Korkea-arvoisen sotilaslähteen mukaan Libanonin armeija siirtyy maan eteläosiin lähipäivinä. Tarkkaa päivämäärää alueelle ryhmittymiselle ei kuitenkaan ole asetettu.

Libanonin hallitus päätti viime viikolla lähettää alueelle 15 000 sotilastaan heti, kun Israel vetää kaikki joukkonsa Etelä-Libanonista. Libanonilaisten on määrä täyttää yhdessä YK:n rauhanturvaajien kanssa alueelle syntyvä sotilaallinen tyhjiö.

Yksittäisiä yhteenottoja

Israelin ja Libanonin tulitauko on tähän saakka pitänyt yksittäisiä yhteenottoja lukuunottamatta.

Hizbollah-liikkeen taistelijat ampuivat kymmeniä raketteja Etelä-Libanonissa israelilaisten sotilaiden asemiin varhain aamulla. Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi loukkaantunut iskuissa. Israel ei ole vastannut tulitukseen.

Israelin armeija ilmoitti eilen ampuneensa ainakin neljä Hizbollahin taistelijaa Etelä-Libanonissa. Hizbollah on kiistänyt väitteen.

Israelin lentokoneet tulittivat myöhään eilisiltana myös Gazassa tyhjää taloa, jossa asui Islamilainen jihad -äärijärjestön jäsen. Kukaan ei kuollut iskussa, mutta sairaalalähteiden mukaan kahdeksan talon lähistöllä asunutta ihmistä loukkaantui ja heidät kuljetettiin sairaalaan.

Silminnäkijöiden mukaan iskun kohteena olleen talon asukkaat olivat saaneet tietää iskusta jo kaksi päivää etukäteen, ja he olivat ehtineet poistua rakennuksesta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.