Mainos

Israel vetäytyy Betlehemistä keskiviikkona

Israel on vetänyt joukkonsa Gazan pohjoisesta Beit Hanounin kaupungista. Äärijärjestöt Fatah, Jihad, Hamas ja Al Aksan marttyyrien prikaatit ovat ilmoittaneet kolmen kuukauden tulitauosta.

Israel-PLO

Palestiinalaisten turvallisuusasioista vastaava ministeri Mohammed Dahlan kertoi tänään Israelin joukkojen vetäytyvän Betlehemin kaupungista keskiviikkona.

-Tapasimme Israelin turvallisuusviranomaisia tänään Jerusalemissa ja sovimme Israelin joukkojen lähtevän Betlehemistä keskiviikkona, Dahlan kertoi.

Israelin ja palestiinalaisten pääministerit Ariel Sharon ja Mahmoud Abbas tapaavat huomenna, Abbasin kanslia ilmoitti. Tapaamisessa keskustellaan kanslian mukaan tiekarttana tunnetun Lähi-idän rauhansuunnitelman toteuttamisesta.

Israelin joukot luovuttivat Gazan kaistaleen läpi kulkevan moottoritien hallinnan palestiinalaisille aamulla. Yöllä Israel vetäytyi Beit Hanoun kaupungista.

Palestiinalaisten kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Israel luopuu koko moottoritiestä lukuunottamatta yhtä tarkastuspistettä juutalaissiirtokunnan lähellä. Alueen hallintaa vastaan palestiinalaisviranomaiset ovat luvanneet huolehtia siitä, ettei Gazan alueelta toteuteta terrori-iskuja Israelia vastaan.

Ulkomaalainen surmattiin Jemenissä

Israelin radio kertoi tänään, että aseistautuneet miehet ampuivat rekkaa ajaneen ulkomaisen työntekijän Jeninin kaupungin lähellä Länsirannalla. Syylliseksi ilmoittautui Al Aksan marttyyrien prikaatit, vaikka Fatah-järjestö oli ilmoittanut kolmen kuukauden tulitauosta ja sanonut, että tulitauko koskee myös järjestön aseellista siipeä Al Aksan marttyyrien prikaateja.

Pian ampumisvälikohtauksen jälkeen Al Aksan marttyyrien prikaatit vahvisti, että järjestö kunnioittaa tulitaukoa. Lisäksi tulitauosta ovat ilmoittaneet äärijärjestöistä Hamas ja Islamilainen Jihad.

Israelin joukot tunkeutuivat Beit Hanoun alueelle kaksi kuukautta sitten. Sotilaiden tarkoitus oli tuhota äärijärjestöjen rakennuksia ja estää läheisiin israelilaiskohteisiin suuntautuvat ohjusiskut. Israelin ja palestiinalaisten odotetaan keskustelevan Betlehemin kaupungin hallinnasta myöhemmin tällä viikolla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 29.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.