Mainos

Israel vetäytymässä Gazan pohjoisosasta

Israelin armeija valmistelee vetäytymistä Gazan alueen pohjoisosasta, asiasta kertoi Israelin armeijan radio tänään.

Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset neuvottelivat eilen turvallisuusvastuun luovuttamisesta palestiinalaishallinnolle.

Radion mukaan israelilaiskenraali Amos Gilad oli tarjonnut vetäytymisen mahdollisuutta vastineena siitä, että palestiinalaisten turvallisuusministeri Mohammed Dahlan pyrkisi estämään ääriryhmien Israelin vastaiset iskut.

Mahdollisen vetäytymisen ajankohta ei heti ollut tiedossa.

Palestiinalaisten radikaali Hamas-järjestö on keventämässä kielteistä asennettaan lähi-idän rauhan prosessiin. Hamas on yhä virallisesti tulitaukosopimusta vastaan, mutta se on kuitenkin suostunut mukaan Egyptin välittämiin palestiinalaisryhmien neuvotteluihin.

- Me emme boikotoi egyptiläisiä. Mikäli delagaatio saapuu tänään, heidän kanssaan neuvotellaan, Hamasin korkeimpaan johtoon kuuluva Abdul Aziz al-Rantissi kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Palestiinalaisten tiedotusministeri Nabil Amr totesi tänään, että hallitus on saanut positiivisia signaaleja radikaaliryhmiltä. Amr kertoi olevansa varma siitä, että myös tulevat neuvottelut tuottaisivat tuloksia.

Hamas vastustaa Yhdysvaltain luotsamaa tiekartaksi kutsuttua rauhansuunnitelmaa. Siinä palestiinalaisvaltio kattaisi vain pienen osan niistä alueista, joita Hamas vaatii palestiinalaisille.

Hamasia lähellä olevan lähteen mukaan ryhmä kuitenkin ymmärtää, että sillä on enemmän menetettävää, mikäli se eristäytyy muista ryhmistä ja jatkaa iskujaan israelilaisia vastaan. Lähteen mukaan myös Hamasin rahoitus alkaa olla vähissä, kun ulkomaalaiset rahoittajat ovat vähentäneet taloudellista apua.

Israelin sotakoneisto on viimeisen viikon ajan tehnyt useita hyökkäyksiä Hamas-ryhmää vastaan. Myös al-Rantissi yritettiin surmata, mutta tämä sai iskussa vain lieviä vammoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.