Mainos

Israel vetäytyi Gazasta

Palestiinalaiset ampuivat kranaatteja israelilaiskohteisiin Gazassa varhain keskiviikkona vain muutama tunti sen jälkeen, kun Israel oli vetäytynyt valtaamiltaan alueilta Gazassa, kertoi Israelin armeija.

Israelin sotilas ampuu palestiinalaisia kohti


Armeijan edustajan mukaan kukaan ei haavoittunut iskussa. Kolme kranaattia ammuttiin palestiinalaisalueilta Neve Dekalimin siirtokuntaa kohti ja kolme kohti Erezin rajanylityspaikkaa. Israelin armeija ilmoitti myöhään illalla vetäytyneensä eilen haltuun ottamiltaan palestiinalaisalueilta Gazasta.

Israelin pääministeri Ariel Sharon antoi vetäytymiskäskyn vain tunti sen jälkeen kun Yhdysvallat oli julkisesti arvostellut Gazan osittaista uudelleenmiehitystä. Israelin armeijan tiedottaja oli vielä muutamia tunteja aiemmin sanonut, että joukot pysyvät palestiinalaisalueilla, kunnes palestiinalaisten kranaatti-iskut Israelin kohteisiin loppuvat.

-Jatkamme operaatiota, sillä palestiinalaiset tulittavat israelilaisia kaupunkeja yhä kranaatein, armeijan tiedottaja prikaatikenraali Ron Kitrey kertoi armeijan radiolle. Kitreyn mukaan armeija on ottanut haltuunsa alueet, jotka muodostavat Israelille "suoran uhan".

Armeija on käytännössä jakanut Gazan kaistan kolmeen osaan. Joukot ovat myös sulkeneet kaikki päätiet. Palestiinalaisten ministeri Hassan Asfour syytti Israelia palestiinalaisalueiden uudelleen miehittämisestä.
-On selvää, että Israel on laajentanut sodankäyntiään palestiinalaisten kanssa. Se on ottanut vaarallisen askeleen miehittämällä uudelleen palestiinalaisten alueita, Asfour syytti. Israel iski palestiinalaisalueelle yöllä maa-, ilma- ja meriteitse.

Israelin armeijan lähteiden mukaan pääministeri Ariel Sharon määräsi iskut sen jälkeen, kun Etelä-Israelissa sijaitsevaan Sderotin kaupunkiin oli ammuttu viisi kranaattia. Ääri-islamilainen Hamas-järjestö tunnusti myöhemmin tehneensä iskun. Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin iskussa on saanut surmansa kaksi ihmistä ja yli 30 on haavoittunut.

"Terroristi Sharon"

Syyria kovensi eilen kielenkäyttöään Israelia kohtaan kutsuen pääministeri Sharonia terroristiksi. Syyrian

Ariel Sharon

virallinen päivälehti Tishrin kuvasi Israelin taannoisia ilmaiskuja "provokaation, äärimmäisyyden ja rasismin uudeksi aluevaltaukseksi, jonka johdossa on terroristi Sharon".

Euroopan komissio kehotti tiistaina Lähi-idän konfliktin kaikkia osapuolia "pidättyvyyteen ja rauhallisuuteen", mutta myönsi samalla, ettei voi tehdä asialle paljoakaan.
-Meillä ei ole paljon sanottavaa tässä asiassa, ja vielä vähemmän pystymme sille mitään tekemään, sanoi komission tiedottaja. Myös Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh ilmaisi tiistaina vakavan huolensa tilanteen kiristymisestä.
-Riskinä on, että väkivaltaa vain kiihdytetään, kunnes ollaan lähes sotaa muistuttavassa tilanteessa, Lindh sanoi uutistoimisto TT:lle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.