Mainos

Israel vetäytyi Gazasta

Israelin joukot ovat päättäneet viisi päivää kestäneen operaationsa Gazan palestiinalaisalueella. Hyökkäyksessä sai surmansa yli sata palestiinalaista, kertoo palestiinalaisten terveysministeriö. Ääriryhmien mukaan kuolleista puolet oli siviilejä.

Palestiinalaistaistelijat ovat julistaneet voittaneensa ja jatkavansa raketti-iskujaan Israeliin. He ampuivat ensimmäisen rakettinsa Ashkelonin kaupunkiin pian sen jälkeen, kun Israelin panssarivaunut olivat lähteneet alueelta. Iskussa haavoittui yksi ihminen.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on uhannutpuolestaan määrätä uusia sotatoimia, kunnes rakettihyökkäykset vähenevät merkittävästi.

- Emme ole halukkaita osoittamaan kärsivällisyyttä, piste. Ryhdymme vastatoimiin, Olmert varoittaa.

Gazan annetaan olla rauhassa todennäköisesti ainakin pari päivää, koska Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice vierailee huomenna ja ylihuomenna Jerusalemissa sekä Ramallahissa Länsirannalla. Yhdysvallat painosti osaltaan Israelia vetäytymään Gazasta.

Rice yrittää edistää rauhanneuvotteluita, joista sovittiin Yhdysvaltain isännöimässä kokouksessa viime marraskuussa. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on keskeyttänyt neuvottelut Gazan verenvuodatuksen takia.

- Koetamme saada tosissamme vihamielisyydet loppumaan. Haluamme varmistaa, ettei tämä toistu, huomauttaa palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat.

Abbasin mielestä tavoitteena on sopimus, joka johtaisi palestiinalaisvaltion muodostamiseen. Olmert on sanonut pyrkivänsä vain yksimielisyyteen "perusperiaatteista".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.