Mainos

Israel vetäytyi Beit Jalasta, mutta levottomuudet jatkuvat toisaalla

Israel on päättänyt tänään pisimmän tunkeutumisensa palestiinalaisalueille lähes vuoden kestäneiden levottomuuksien aikana, kun se vetäytyi aamulla Beit Jalan kaupungista Länsirannalla. Vetäytyminen tapahtui sen jälkeen, kun palestiinalaiset lopettivat juutalaisen Gilon siirtokunnan tulittamisen palestiinalaishallinnon käskystä.

Israelin panssari- ja miehistönkuljetusvaunut vetäytyivät asemista, jotka ne olivat vallanneet tiistaina. Israelilaisradion mukaan suurin osa joukoista oli jo aamulla uusissa asemissa Beit Jalan ulkopuolella. Armeija on ilmoittanut, että vetäytyminen tehtiin, koska palestiinalaiset olivat luvanneet lopettaa tulituksen.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja Israelin ulkoministeri Shimon Peres sopivat vetäytymisestä keskiviikkona. Yhdysvallat ja EU toimivat välittäjinä keskiviikon puhelinneuvotteluissa.

Valtaus herätti arvostelua

Useat arabi- ja länsimaat Yhdysvaltain johdolla arvostelivat Israelin armeijan tunkeutumista Beit Jalaan ja vaativat joukkojen vetäytymistä. Armeija perusteli miehitystään alueen väkivaltaisuuksilla ja Beit Jalan lähellä sijaitsevan Gilon juutalaissiirtokunnan turvallisuudella.

Aamulla Israelin vetäydyttyä monet palestiinalaiset tulivat Beit Jalan kaduille juhlimaan. Monet Giloa tulittaneista pyssymiehistä juhlivat sopimusta voittona Israelin armeijasta. Israelilaisviranomaiset sanoivat kuitenkin armeijan palaavan, mikäli Giloa vielä tulitetaan.

Suomen Lähetysseuran mukaan Israelin vetäytymisen myötä päättyi myös Beit Jalassa sijaitsevan luterilaisen kirkon valtaus.

Lisää väkivaltaisuuksia

Väkivaltaisuudet ovat kuitenkin jatkuneet toisaalla Länsirannalla, kun palestiinalaississi ampui israelilaismiehen, joka istui ravintolassa Naleenin palestiinalaiskylässä lähellä Ramallahin kaupunkia. Asiasta kertoi Israelin poliisi. Lisäksi kaksi palestiinalaista on saanut myöhemmin surmansa erillisissä yhteenotoissa palestiinalaisten ja Israelin armeijan välillä Länsirannalla, sairaalalähteet kertoivat. Toinen kuolleista sai surmansa lähellä Tulkaremin kaupunkia, toinen Hebronissa.

Gazan alueella Israel esti YK:n autosaattueen pääsyn tiesulun ohi. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n edustajat olivat tanskalaisen Peter Hansenin johdolla matkalla tarkastuskäynnille Rafahin pakolaisleiriin, johon Israelin puskutraktorit iskivät eilen.

Viime syyskuussa alkaneissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa jo yli 700 ihmistä, joista suurin osa oli palestiinalaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-RB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.