Mainos

Israel vapautti palestiinalaisvankeja

Pääosa vapautetuista kuuluu presidentti Mahmud Abbasin johtamaan Fatah-liikkeeseen. Vapautettujen joukossa oli kuusi naista ja 11 alaikäistä. Hamas on tuoreeltaan kritisoinut vapauttamisia propagandatempuksi.

Israel on tänään vapauttanut yli 250 palestiinalaisvankia vankiloistaan.

Pääosa vapautetuista vangeista kuuluu palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin johtamaan Fatah-liikkeeseen, mutta mukana oli myös muutamia kilpailevan Hamas-järjestön jäseniä. Vankien joukossa oli kuusi naista ja 11 alaikäistä.

- Ette voi kuvitella kuinka iloisia olemme siitä että palasitte luoksemme, Abbas sanoi puheessaan presidentin virka-asunnon edustalla Länsirannalla.

- Mutta ilomme ei ole täysi, koska haluamme kaikkien 11 000:n Israelin pitämän vangin palaavan perheidensä luokse, hän jatkoi.

Vapautetut vangit koottiin viime päivien aikana Ketziotin vankilaan Etelä-Israeliin, missä he allekirjoittivat lupauksen olla osallistumatta terroritoimintaan vapauttamisensa jälkeen. Vangit kävivät myös läpi tarkan tunnistamiskäsittelyn, jossa varmistettiin että he todella kuuluivat vapautettavien listalle.

Israel vapautti satoja palestiinalaisvankeja viimeksi vuonna 2005, jolloin yhteensä 900 vangin tuomiot kumottiin kahdessa erässä. Israelin mukaan nyt vapautetuista kenelläkään "ei ollut verta käsissään", eli he eivät ole osallistuneet iskuihin, joissa on kuollut israelilaisia.

Hamas vähätteli vapautusten merkitystä

Vankien vapauttamista pidetään Israelin tueneleenä Abbasille, jonka maltillinen Fatah-liike pitää hallussaan Länsirannan aluetta. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Mark Regev toivoi, että ele parantaa Israelin ja Abbasin hallinnon välejä.

- Israel haluaa näyttää palestiinalaisille, että ilman väkivaltaa, vuoropuhelun ja neuvottelujen kautta he voivat saavuttaa konkreettisia etuja, Regev sanoi.

Osa asiantuntijoista pelkää, että Israelin tuki saattaa kääntyä Abbasia vastaan. Veljeily entisen vihollisen kanssa voi vahvistaa Hamasin ruokkimaa käsitystä, jonka mukaan Abbasista on tullut Israelin ja Yhdysvaltain käskyläinen.

Gazan aluetta hallinnoiva Hamas vähätteli vapautusten merkitystä.

- Tällä teolla ei ole mitään oikeaa arvoa, koska useimmat vangit edustavat samaa ryhmittymää ja useimmat heistä olisi vapautettu muutenkin pian, Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.