Mainos

Israel vapautti palestiinalaisvankeja

Israel vapautti tänään 199 palestiinalaisvankia viikonloppuna tehdyn ns. Wyejoen kakkossopimuksen mukaisesti. Vankien vapauttaminen oli Israelin ensimmäinen konkreettinen askel Lähi-idän rauhanprosessissa sen jälkeen kun Ehud Barak aloitti pääministerikautensa kaksi kuukautta sitten.

Vapautetut palestiinalaiset kuljetettiin aamupäivän aikana busseilla kotipaikoilleen Länsirannalle ja Gazaan. Nyt vapautetuista vangeista 150 oli saanut tuomionsa Israelin kanssa yhteistyössä toimineiden palestiinalaisten surmaamisesta. 17 oli tuomittu israelilaisiin kohdistuneista iskuista, mutta joukossa ei ollut yhtään taposta tuomittua.

Sunnuntaina allekirjoitetussa rauhansopimuksessa Israel on lupautunut vapauttamaan kaikkiaan 350 palestiinalaisvankia kahdessa erässä. Toinen ryhmä on määrä vapauttaa 8. lokakuuta mennessä. Samaan aikaan kun vankeja vapautettiin Israelin ja palestiinalaisten neuvottelijat kävivät keskusteluja sopimuksen toisesta osasta, eli Israelin joukkojen vetämisestä Länsirannalta.

Pääministerin kanslian mukaan vetäytymisen ensimmäinen vaihe toteutetaan viimeistään ensi maanantaina. Maanantaina tulee kuluneeksi tasan kahdeksan vuotta historiallisesta Oslon rauhansopimuksesta ja se on myös päivä, jolloin osapuolten on määrä aloittaa lopulliset neuvottelut Lähi-idän rauhasta. Neuvotteluissa on määrä päättää mm. palestiinalaisvaltion luomisesta, Jerusalemin kohtalosta, palestiinalaispakolaisten paluusta, juutalaisten siirtokunnista ja lopullisista rajoista. Tavoitteena on saattaa neuvottelut päätökseen ensi vuoden syksyyn mennessä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.