Mainos

Israel valmis rauhanneuvotteluihin tulitauon jälkeen

Israel on kertonut USA:n erityislähettiläs Anthony Zinnille olevansa valmis neuvottelemaan rauhasta tulitauon jälkeen.

Israel kertoi maassa vierailevalle Yhdysvaltain erityislähettiläälle Anthony Zinnille olevansa valmis aloittamaan rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa "kunhan tulitaukosopimus on saatu aikaan". Asiasta kertoi pääministeri Ariel Sharonin kanslian lähde perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zinni tapasi Sharonin eilisiltana. Poliittisten lähteiden mukaan Zinni kehotti tapaamisen aikana Israelia vetäytymään palestiinalaisten itsehallintoalueilta. Zinnin ja Sharonin kerrottiin neuvotelleen kahden tunnin ajan, minkä lisäksi Yhdysvaltain lähettiläs tapasi ulkoministeri Shimon Peresin ja puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezerin tänään.

Tänä iltana oli vuorossa tapaaminen palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa Länsirannan Ramallahissa. Israel ilmoitti aamulla vetäytyneensä kaikista palestiinalaisten itsehallinnolle kuuluvista kaupungeista, jonne se oli tunkeutunut. Israelin joukot kuitenkin pysyvät kaupunkien ympärillä, kertoi armeijan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Zinni odottaa onnistuvansa

Tavattuaan ulkoministeri Peresin Zinni sanoi olevansa toiveikas kuten aina. Hän jatkoi, että huolimatta olosuhteista aineksia toivoon on olemassa.

Peres sanoi, että Zinnillä on "vakavasti otettavat mahdollisuudet" lopettaa väkivalta.

-Tulitauosta sopiminen on mahdollista, koska kumpikin osapuoli tietää, että vastakkainasettelu ei johda muuhun kuin verenvuodatukseen, Peres sanoi Israelin radiossa.

Peres johtaa israelilaisosapuolta komissiossa, joka ei ole kokoontunut pääministeri Sharonin pääministerikauden aikana. Tuo israelilaisten ja palestiinalaisten komissio saattaa Sharonin avustajan mukaan kokoontua jälleen.

Palestiinalaisten edustajan Saeb Erekatin mukaan suunnitelmassa otetaan kantaa mm. Tenetin ja Mitchellin rauhansuunnitelmien toimeenpanoon. Huomenna Arafat jatkaa keskusteluja palestiinalaisten kanssa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.