Mainos

Israel vakuuttaa rauhantahtoaan

Israelin uusi pääministeri Ehud Barak on valmis tekemään myönnytyksiä saadakseen rauhan Lähi-itään. Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa pääministerinä vieraileva Barak kertoi presidentti Bill Clintonille olevansa valmis kopromisseihin, jotta alueen rauhanprosessi etenisi.

Barakin edustajan mukaan Israel on valmis neuvottelemaan myös Syyrian kanssa lähiviikkojen aikana. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vakuutti maansa auttavan Israelia kaikin tavoin sen rauhanpyrkimyksissä.
-Yhdysvallat kulkee Israelin kanssa rauhan tiellä, Clinton sanoi toivottaessaan Isreaelin pääministerin tervetulleeksi Valkoiseen taloon.

Barak puolestaan vakuutti, että hän noudattaa edeltäjiensä aikaansaamia sopimuksia, myös Wye-joen sopimusta, jonka nojalla Israel luovuttaa lisää maata palestiinalaisille rauhaa vastaan. Barakin edeltäjä Benjamin Netanjahu allekirjoitti Wye-joen sopimuksen, mutta jäädytti sen myöhemmin.

Barakin mukaan Israel tarvitsee Yhdysvaltain tukea rauhanponnisteluilleen. Hän kuitenkin vaati samalla amerikkalaisia uudistamaan rooliaan rauhanpyrkimyksissä. Barak ja Clinton neuvottelivat Washingtonissa parin tunnin ajan.

Yhdysvaltain edustaja kertoi maansa antavan tukensa vakavasti otettavalle ulkopuoliselle sovittelijalle, esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaarelle. Yhdysvaltain mukaan kaikki apu on tervetullutta, mutta se ei kuitenkaan usko muiden pystyvän korvaamaan Yhdysvaltain ainutlaatuista asemaa kriisin sovittelussa. Israelilaiset ovat toistuvasti torjuneen EU:n yritykset päästä kriisin välittäjäksi. Palestiinalaiset puolestaan toivoisivat eurooppalaisilta suurempaa roolia Lähi-idän rauhanprosessissa.
(STT-Reuters-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.