Mainos

Israel uhoaa jatkavansa Gazan operaatiota

Ainakin kolme palestiinalaista sai surmansa tämänpäiväisissä yhteenotoissa. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä illalla äänestää päätöslauselmasta, jossa vaaditaan operaation lopettamista.

Israelin sotilaat ovat jatkaneet sotilasoperaatiotaan Gazan kaistalla kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

Israel vakuutti kuitenkin jatkavansa operaatiota niin kauan kuin tarve vaatii.

- Tulemme tehostamaan toimintaamme niin maalla kuin ilmassakin. Ainut tapa terrorin vähentämiseen on iskeä sitä vastaan, iskeä uudelleen ja iskeä vielä kerran. En voi tarkkaan sanoa kuinka monta viikkoa operaatio kestää. Me ryhdymme kaikkiin toimiin ja me jatkamme niitä niin kauan kuin on tarpeellista, uhosi puolustusministeri Shaul Mofaz Jedioth Ahronoth -lehden haastattelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell toisti tänään maan aiemman kannan, jonka mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään.

- Toivon, että tämä ei laajene. Toivon myös käytettävien toimien olevan suhteessa siihen vaaraan, joka Israelia uhkaa ja toivon tämän operaation päättyvän pian, Powell listasi toimittajille ennen saapumistaan Brasiliaan.

Israel jatkoi vastustajien surmaamista

Islamilainen jihad -ryhmittymän aseellisen siiven paikallisjohtaja sai illalla surmansa, kun Israelin taisteluhelikopteri tuhosi häntä kuljettaneen auton ohjuksella. Iskussa myös haavoittui useita militantteja.

Israelin armeija vahvisti myöhemmin tehneensä iskun.

Ainakin kolme palestiinalaista sai surmansa tämänpäiväisissä yhteenotoissa. Yksi palestiinalaistaistelija kuoli Jabaljan pakolaisleirissä ja Hamas-äärijärjestön jäsen kuoli lähellä Hebronin kaupunkia Länsirannalla.

Lisäksi Israelin sotilaat ampuivat 13-vuotiaan palestiinalaistytön lähellä Rafahin kaupunkia Gazan eteläosassa. Sairaalalähteiden mukaan tyttöön oli osunut liki kolmekymmentä luotia.

Israelin mukaan tyttöä oli ammuttu vasta sen jälkeen kun hän oli mennyt "kielletylle alueelle", missä hänen oli nähty panevan maahan "jotakin, mikä näytti räjähteeltä".

Turvaneuvosto äänestää

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää myöhään illalla päätöslauselmasta, jossa vaaditaan kaikkien sotilastoimin lopettamista Gazan pohjoisosassa ja Israelin joukkojen vetämistä pois alueelta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Danforth tuomitsi päätöslauselman tuoreeltaan puolueellisena.

- Sen sijaan, että turvallisuusneuvosto ja yleiskokous sanoisivat "seis" molemmille osapuolille, ne toimivat palestiinalaisten huutosakin johtajina, Danforth kritisoi.

Israel ja palestiinalaiset yrittivät päivällä löytää ratkaisua kriisiin myös neuvotteluteitse, Egyptin toimiessa välittäjänä, kertoivat Israelin turvallisuuslähteet. Palestiinalaisministeri Saeb Erekat sanoi kuitenkin myöhemmin, ettei hän ollut selvillä neuvotteluista.

Erekat kuitenkin totesi, että "Israelin olisi hyvä yrittää neuvotella palestiinalaishallinnon kanssa sen sijaan, että he yrittävät tuhota sen".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.