Mainos

Israel uhkailee vastaiskuilla

Israelin viranomaiset ilmoittivat tänään tunnistaneensa eilisen pommi-iskun tekijät. Poliisin tekemien tutkimusten valossa itsemurhaiskun takana olivat Saad Sadeq al-Till ja Majed al-Qaisiya, molemmat radikaalin palestiinalaisryhmän Hamasin jäseniä Dahareyan kylästä Hebronin lähistöltä.

Israelin turvallisuusjoukot pidättivät viime yönä kymmeniä palestiinalaisia Jordanjoen länsirannalla etsiessään syyllisiä pommihyökkäykseen, jossa kuoli 15 ihmistä ja lähes 200 haavoittui.

Noin 20-vuotiaat itsemurhaiskun tekijät tunnistettiin verinäytteiden perusteella, kun heidän perheenjäsenensä kieltäytyivät tunnistamasta nuorukaisten ruumiita. Molemmat heistä olivat muuttaneet kotoaan jo runsas vuosi sitten ja liittyneet Hamasin maanalaiseen toimintaan.

Palestiinalaislähteet kertoivat tänään, että Israelin poliisi pidätti viime yönä useita nuorukaisten sukulaisia Länsirannalla. Pidätyksiä tehtiin myös Gazan alueella.

Israel uhkaa itsehallintoalueen autonomiaa

Israelin joukot pysäyttivät pommi-iskun takia lähes kaiken liikenteen Länsirannalla estäen näin sekä pääsyn Israelin puolelle että liikkumisen palestiinalaiskylien välillä. Israelin hallitus varoitti lisäksi, että se on valmis ryhtymään toimiin myös palestiinalaisten itsehallintoalueilla, jos palestiinalaisten omat viranomaiset eivät kykene pidättämään pommi-iskun suunnitteluun osallistuneita henkilöitä.

Israel on myös antanut pidätysmääräyksen palestiinalaisten poliisikomentajasta. Häntä ei suoraan epäillä eilisistä pommeista, mutta Israel sanoo poliisikomentajan rohkaisseen palestiinalaisia juutalaisvastaisuuteen.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat varoitti tänään Israelia liian kovista otteista pommi-iskun jälkeen. Arafatin mukaan liian ankarat toimenpiteet ovat varmin keino haudata rauhantoiveet lopullisesti. Arafat toimitti varoitusviestinsä myös useille ulkomaille.

Uhkana syyttelyn kierre

Palestiinalaisten tarkkailijana YK:ssa toimiva Nasser Al-Kidwa sanoi eilen, että iskun tarkoituksena oli selvästi rauhanhankkeen pysäyttäminen.
-Ei voi olla huomaamatta teon ajoitusta, hän sanoi viitaten Yhdysvaltain lähettilään Dennis Rossin suunniteltuun Lähi-idän matkaan, joka pommi-iskun takia peruutettiin.

Kidwa toivoi, että terroristien tarkoitusperien ei annettaisi toteutua, eikä iskun annettaisi vaikuttaa poliittiseen tilanteeseen. Hänen mukaansa vaarana on nyt ajautuminen molemminpuoliseen syyttelyn kierteeseen.

Israel keskeytti rauhanneuvottelut

Israelin hallitus päätti eilen keskeyttää rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa. Israelin pääministerin edustaja sanoi radiohaastattelussa, että maan armeijalle ja turvallisuusjoukoille on annettu ohjeet suorittaa vastatoimia "palestiinalaisia terroristiryhmiä" kohtaan. Hallituksen edustaja ei yksilöinyt vastatoimien luonnetta.

Arafatin edustaja varoitti Israelia tunkeutumasta palestiinalaisten itsehallintoalueen rajojen sisälle Länsirannalle ja Gazaan. Israel on eristänyt itsehallintoalueen lähes täysin. Arafat on puolestaan määrännyt muslimien sotilaallisten äärijärjestöjen jäsenet pidätettäväksi.

Länsimaat, YK ja Egypti ovat vedonneet Israeliin, ettei se antaisi attentaatin tekijöiden tuhota Lähi-idän haurasta rauhanprosessia, jota Yhdysvaltain johdolla on viimeksi tällä viikolla yritetty elvyttää.

Rauhanprosessi on ollut jäissä maaliskuusta lähtien, kun Israel hyväksyi suunnitelmat juutalaissiirtokuntien rakentamisesta Itä-Jerusalemiin.
(MTV3-STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.