Mainos

Israel uhkaa Libanonia täysimittaisella operaatiolla

Israel on ilmoittanut jatkavansa hyökkäyksiä, kunnes siepatut israelilaissotilaat on vapautettu ja Hizbollahin uhka eliminoitu. Israelin pääministeri lupaa kuitenkin päästää kriisiapua libanonilaisille.

Israel aloittaa tarvittaessa täysimittaisen sotilasoperaation Libanonin maaperällä, puolustusministeri Amir Peretz sanoi kierroksellaan kaupungeissa, joita libanonilaisen Hizbollah-järjestön taistelijat ovat tulittaneet raketein.

Israelin joukot käyvät jo nyt kiivasta taistelua Hizbollahin miehiä vastaan Libanonin puolella ilmaiskujen jatkuessa yhdeksättä päivää.

Peretzin mukaan maahyökkäys laajenee täyteen mittaan, jos Israel pitää sitä tarpeellisena. Tavoitteena ei kuitenkaan ole Libanonin valloittaminen, hän lisäsi. Sotilaslähteen mukaan Libanonin-vastaiselle rajalle on keskitetty yli divisioonan verran maajoukkoja.

Israelin pääministeri Ehud Olmert lupaa kuitenkin päästää humanitaarista apua Libanoniin, israelilaiset tiedotusvälineet kertovat. "Humanitaarinen käytävä" kulkisi Välimerellä Libanonin ja Kyproksen välillä.

Israel on saartanut maata useiden päivien ajan, mutta sallinut ulkomaalaisten evakuoinnit.

Arviolta puoli miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, ja ihmisillä on pulaa vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet humanitaarisesta kriisistä.

Israel pommitti Hizbollah-johtajia

Hizbollah-järjestön johtaja Hassan Nasrallah

Jopa kymmenet Israelin koneet pommittivat yöllä Etelä-Beirutissa bunkkeria, jossa Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallahin epäiltiin piileksivän.

Hizbollahin mukaan kukaan sen jäsenistä ei kuollut iskussa, jonka se sanoi osuneen moskeijan rakennustyömaalle. Järjestö on vastannut pommituksiin ampumalla raketteja Pohjois-Israeliin. Kohteina olivat mm. Tiberiaksen, Carmielin, Safedin ja Amiamin kaupungit. Raketteja osui myös Genesaretinjärven alueelle.

Israelin sotilaat ja Hizbollahin taistelijat ovat myös ottaneet yhteen Libanonin rajalla. Armeija on kertonut kahden sotilaan haavoittuneen.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora vaati tänään lehtihaastattelussa välitöntä tulitaukoa alueelle. Siniora pyysi samalla kansainvälisen yhteisön apua Hizbollahin riisumiseksi aseista. Hän sanoi järjestöstä tulleen "valtio valtiossa".

Annan vaati taisteluille loppua

YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut välitöntä loppua Israelin ja Libanonin vihamielisyyksille. Välittömän tulitauon mahdollisuudet näyttävät kuitenkin heikoilta, hän sanoi puhuessaan YK:n turvallisuusneuvostolle.

Taisteluiden nopea päättyminen estäisi sivullisia kärsimästä lisää ja avustustyöntekijät pääsisivät kriisialueille, Annan sanoo. Hän toivoo, että diplomatian avulla voitaisiin löytää pysyvä ratkaisu nykyiseen kriisiin.

Annan tuomitsee Hizbollahin väkivaltaisuuksien laukaisijana, mutta syyttää myös Israelia liian voimallisesta vastauksesta. Hän vaatii Hizbollahia vapauttamaan israelilaissotilaat ja sanoo järjestön pitävän koko Libanonia panttivankinaan.

Myös Venäjä on vedonnut tänään Lähi-idän konfliktin osapuoliin ja erityisesti Israeliin, jotta osapuolet ryhtyisivät välittömäsi tulitaukoon.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Israelin hyökkäys on jo selvästi ylittänyt terrorismin vastaisen operaation rajat, eikä sen jatkaminen ole siten enää perusteltua.

- Libanon ja palestiinalaisalueet ovat laajamittaisen humanitaarisen katastrofin partaalla, lausunnossa todetaan.

EU:lta 10 miljoonan euron avustus

EU-komissio on ilmoittanut antavansa kymmenen miljoonaa euroa humanitaarista apua Libanonin kriisin uhreille. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ei kertonut tarkemmin, mitä kautta avustusrahat kanavoidaan alueelle.

Barroso kertoi uudesta avustuspotista vierailullaan Suomessa.

Komissio kertoi aiemmin maanantaina korvamerkinneensä viisi miljoonaa euroa avustusrahaa Libanoniin. Summa annetaan YK:lle, kansalaisjärjestöille ja Punaiselle Ristille avustusoperaatioiden rahoittamista varten.

Yhdysvaltain merijalkaväkeä saapui Beirutiin

Yhdysvallat on käynnistänyt suuroperaation saadakseen kansalaisensa turvaan Libanonista. Amerikkalaiset aikovat evakuoida 6000 ihmistä huomiseen mennessä.

Noin 40 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta on noussut maihin Beirutin liepeillä. Heidän on määrä avustaa evakuoinnissa.

Myöhään illalla Kyproksen Larnakaan saapui yli tuhatta amerikkalaista kuljettanut risteilyalus. Alueelle on lisäksi lähetetty yhdeksän sota-alusta ja tuhansia sotilaita.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA)

Lisää evakuoinneista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.