Mainos

Israel: Turvatoimien lieventämisestä sopu

Israel ja palestiinalaiset ovat sopineet Länsirannan turvatoimien lievennyksistä. Sopimusta varjostaa kuitenkin kiista palestiinalaisperheiden karkotuksista.

Israel ja palestiinalaiset ovat päässeet sopimukseen Länsirannan tiukkojen turvatoimien lieventämisestä, kertoivat israelilaisministerit tänään.

Ministeri Danny Navehin mukaan Israel valmistautuu vetämään joukkonsa Hebronista ja Betlehemistä sekä helpottaa Jerikon piiritystä. Niinikään palestiinalaisille myönnettävien työlupien määrää nostetaan, ja kalastajien työtä Gazan alueella helpotetaan.

Ulkoministeri Shimon Peres lisäsi, että Israel saattaa myös luovuttaa palestiinalaishallinnolle takaisin osan siltä takavarikoiduista varoista.

Israel ja palestiinalaiset aloittivat eilen uudestaan keskinäiset neuvottelut Lähi-idän tilanteesta. Peres sanoi tänään olevansa tyytyväinen keskusteluihin, ja että niitä jatketaan viikon kuluessa.

Peresin mukaan neuvotteluissa käsiteltiin todellisia ongelmia ja niissä onnistuttiin "osittain välttämään polemiikkia".

-Palestiinalaisille tehtiin selväksi - ja he tuntuivat alkavan ymmärtää - että terrorismi vahingoittaa myös heitä, Peres sanoi.

Palestiinalaisia neuvottelijoita johtanut Saeb Erekat luonnehti keskusteluja "vakaviksi ja käytännönläheisiksi". Neuvotteluissa ei Erekatin mukaan kuitenkaan sovittu muusta kuin neuvottelujen jatkamisesta.

Eilen keskusteltiin Israelin tiukkojen turvatoimien lieventämisestä Jordanjoen länsirannalla. Israelin armeija miehittää edelleen seitsemää Länsirannan kaupunkia, joihin on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Peres kertoi Israelin radiolle, että Israelin armeija on valmis lähtemään Länsirannan kaupungeista, jos palestiinalaisjohto pystyy pitämään tilanteen hallinnassaan ja jos terrorismi saadaan aisoihin. Peres tapasi kaksi viikkoa sitten ensi kerran neljään kuukauteen palestiinalaisjohtoa. Neuvotteluja oli määrä jatkaa jo viime viikolla, mutta Israel lykkäsi niitä kahden keskiviikkona tehdyn terrori-iskun vuoksi.

Karkotuskiista jatkui edelleen

Edistysaskeleita varjostaa kuitenkin edelleen jatkuva kiista itsemurhapommittajien sukulaisten karkottamisesta Länsirannalta Gazaan. Israelin viranomaiset lupasivat tänään maan korkeimmalle oikeudelle antavansa tiedon karkotuksesta karkotettaville vähintään 12 tunnin varoitusajalla. Lupaus annettiin sen jälkeen, kun kaikki 21 pidätettyä pommittajien sukulaista olivat vedonneet karkotuksen estämiseksi.

Israelin oikeuskansleri Elyakim Rubinstein on sanonut vastustavansa karkotusaikeita, ja myös monet kansainväliset tahot ovat arvostelleet Israelin suunnitelmia. Palestiinalainen äärijärjestö Al Aksan marttyyrien prikaatit puolestaan uhkasi hyökätä israelilaisviranomaisten perheiden kimppuun, jos pommittajien sukulaiset karkotetaan.

Varhain tänään Israelin keskiosissa lähellä Rehovotin kaupunkia sattui pommiräjähdys junaradalla. Räjähdys aiheutti veturin kuljettajalle lieviä vammoja, mutta kukaan muu ei loukkaantunut räjähdyksessä, eikä matkustajajunallekaan aiheutunut suuria vaurioita. Juna oli matkalla Binyaminasta Pohjois-Israelista Ashdodiin maan eteläosaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.