Mainos

Israel tunkeutui jälleen palestiinalaisalueille

Israelin armeija on tunkeutunut jälleen palestiinlaisten itsehallintoalueille Gazassa ja Länsirannalla.

Israel tunkeutui toistamiseen palestiinalaisalueille

Palestiinalaisten turvallisuuslähteet kertoivat Israelin joukkojen tunkeutuneen varhain aamulla panssariajoneuvoin Gazan kansainväliselle lentokentälle ja aloittaneen kentän tulittamisen konekivääreillä. Lentokenttä ei ole ollut toiminnassa sen jälkeen kun palestiinalaisten kansannousu alkoi viime vuonna.

Lisäksi Israelin joukkojen kerrotaan tunkeutuneen palestiinalaiskaupunkiin Ramallahiin Länsirannalla.

Israel ei ole kommentoinut tilannetta.

Hamas uhkaa iskeä uudelleen

Hamas on valmis iskemään uudelleen Israeliin

Palestiinalainen ääri-islamilainen järjestö Hamas uhkaa Israelia kostoiskuilla. Hamas ilmoittaa tiedotteessaan, että Israel joutuu maksamaan kalliin hinnan ilmaiskuistaan palestiinalaisten itsehallintoalueille Gazaan ja Länsirannalle.

Järjestö kertoo olevansa valmis uusiin itsemurhaiskuihin Israelissa.
- Iskuja jatketaan niin kauan, kun vihollinen jatkaa miehitystään. Jos Israelin pääministeri Ariel Sharon tappaa naisiamme ja lapsiamme on meillä oikeus puolustautua. Jokainen maailman uskonto ja laki antaa meille tämän oikeuden, sanoi järjestön edustaja eilen erään jäsenensä hautajaisissa.

Israel teki eilen useita kostoiskuja palestiinalaiskohteisiin. Israel ampui ohjuksia mm. Gazassa presidentti Jasser Arafatin helikopteritukikohtaan ja Länsirannalla Jeninissä palestiinalaisten poliisiasemalle. Israelilainen nimettömänä pysyttelevä hallituslähde sanoo uutistoimisto Reutersille, että ohjusiskut ovat vasta alkua vastatoimille, joilla kostetaan viikonlopun veriset terrori-iskut Israelissa.

Iskut olivat kostoa palestiinalaisten äärijärjestöjen, Hamasin ja Jihadin, viikonloppuna tekemille itsemurhaiskuille Israelissa. Jerusalemissa ja Haifassa kuoli kaikkiaan 25 ihmistä ja noin 200 haavoittui.

Yhdysvallat: Israelilla oikeus itsepuolustukseen

Ari Fleischer

Yhdysvaltojen mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään. Valkoinen talo poikkesi siten jo toistamiseen peräkkäin tavanomaisesta lausuntolinjastaan. Tähän saakka Valkoinen talo on kehottanut Israelia osoittamaan pidättyvyyttä uusien hyökkäysten edessä.

-Israelilla on selvästikin oikeus puolustaa itseään ja presidentti ymmärtää tämän, Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer (kuvassa) sanoi eilen. Fleischer korosti kuitenkin ulkoministeri Colin Powellin tavoin, että kummankin puolen tulisi harkita toimiensa seurauksia, jotta rauhaan voitaisiin edelleen päästä.

Valkoisen talon mukaan palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin on nyt osoitettava, että hän pystyy saamaan pommi-iskuihin syylliset vastuuseen.

Eurooppa huolissaaan

Ranska ja Belgia ovat huolissaan Lähi-idän väkivaltaisuuksien leimahtamisesta.

EU:n puheenjohtajamaa Belgia ja Ranska vaativat kansainvälistä yhteisöä painostamaan Israelia ja palestiinalaisia rauhanneuvotteluihin. Maiden pääministerien mukaan olisi tärkeää, että Yhdysvallat, Eurooppa ja Venäjä lisäävät painostustaan rauhanprosessin etenemiseksi.

Ranskan ulkoministerin Hubert Vedrinen mielestä Israelin olisi luovuttava kaikista ennakkoehdoistaan ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin tulisi puolestaan aloittaa näkyvät toimet väkivallan pysäyttämiseksi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 04.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.