Mainos

Israel toimiin rahanpesua vastaan

Israel on ryhtynyt toimiin puhdistaakseen maineensa rahanpesumaana. Paineet Israelissa ovat kasvaneet, kun maa löysi itsensä kansainvälisen järjestön kokoamalta rahanpesijöiden listalta yhdessä muun muassa Bahamasaarten, Cayman- ja Cookinsaarten, Libanonin ja Venäjän kanssa.

Järjestön raportissa huomautettiin myös, että israelilaiset pankit eivät ole olleet kovin innokkaita tarkistamaan asiakkaidensa henkilöllisyyttä. Asia ei ole kuitenkaan uusi, sillä jo viime syksynä maan korkea poliisiviranomainen varoitti, että Israelista on tullut rahanpesun luvattu maa.

Houkutus rahanpesuun kasvaa Israelissa sitä mukaa, kun maa alkaa houkutella ulkomaisia sijoittajia. Maan korkean tekniikan teollisuus loistaa yhdessä timanttiteollisuuden kanssa. Israelin valuutta, shekel, on vahva ja viime vuoden 1,3 prosentin inflaatio oli matalin 32 vuoteen. Israelin talous pyörii nyt loistavasti, kuvasi eräs maan keskuspankin korkea-arvoinen virkamies. Varallisuusveroja ei peritä kuten ei myöskään veroteta osakkeiden myyntivoitoista, perinnöistä tai vuokratuloista.

Lähteenä entinen Neuvostoliitto

Nimettömänä pysytellyt keskuspankin virkamies arvioi, että maahan on tullut jo noin 20 miljardin dollarin arvosta valuuttaa epäilyttävistä läheistä. Yksi varteenotettava likaisen rahan lähde on entinen Neuvostoliitto, josta viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana on Israeliin muuttanut lähes miljoona ihmistä.

-Kuinka voidaan erotella siinä tilanteessa ne rahat, jotka ovat näiden ihmisten laillisia säästöjä ja ne, joiden varat ovat peräisin rikollisista toimista, hän kysyy. Israelilaiset tiedotusvälineet ovat arvioineet, että useiden miljardien dollarien arvosta epäilyttäviä varoja on siirtynyt maasta eurooppalaisiin pankkeihin.

Rahavirtojen kulkua helpottavat Israelin rahanvaihtotarkastuksen vapautuminen ja shekelin vaihtokelpoisuus. Maan parlamentti, knesset, on jo kertaalleen hyväksynyt asiaa koskevan lakiesityksen. Saadakseen lainvoiman, lakiesityksen on vielä läpäistävä toinen ja kolmas käsittely.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.