Mainos

"Israel toimii juuri niin kuin Hamas toivookin"

Norjan puolustusvoimien komentaja Sverre Diesen pitää Israelin hyökkäystä Gazaan järjenvastaisena. Hänen mielestään asevoimat toimii Israelin pitkän aikavälin tavoitteiden vastaisesti.

Diesen sanoo Aftenposten-lehdelle, etteivät sotatoimet estä Hamasin raketti-iskuja Israeliin. Hänen mukaansa tuhot ja verenvuodatus vain radikalisoivat uusia ryhmiä Israelin etujen vastaisesti.

- Lisäksi sotatoimet murentavat Israelia kohtaan tunnettua sympatiaa ja mainetta maailmalla, mikä ei myöskään ole heidän strategisten etujensa mukaista pitkällä tähtäimellä, Diesen moitti.

Diesen painotti, että hänen arvionsa ovat puhtaasti sotilaallisia.

- Moraaliin ja oikeudenmukaisuuteen Lähi-idässä saavat muut ottaa kantaa, hän tyytyi sanomaan.

Myös Hamas saa osansa arvostelusta

Dieseniä huolestuttaa sotilaallisten toimien ja poliittisten päämäärien selkeä ristiriita.

- Israel särkee pähkinöitä lekalla. Jos he ylipäätään onnistuvat siinä, he maksavat kovan hinnan marginaalisesta ja ohimenevästä taktisesta edusta, hän varoitti.

- Pitkällä aikavälillä Israel toimii juuri niin kuin Hamas toivookin: Israel vahvistaa Hamasin kannatusta palestiinalaisalueilla, heikentää omaa mainettaan maailmalla ja vaikuttaa näin kehitykseen, joka vie pohjaa mahdollisuuksilta päästä sopimukseen, jonka Israel ansaitsisi.

Diesen huomautti, ettei myöskään Gazaa valvova Hamas näytä tuntevan suurta surua kärsimyksen edessä.

- Hamas suhtautuu kevyesti kärsimyksiin, joita se aiheuttaa omalla kansalleen niin kauan kuin ne palvelevat järjestön omia pitkäaikaisia päämääriä.

Hyökkäyksen odotetaan päättyvän pian

Hamas yrittää jatkaa raketti-iskujaan mahdollisimman pitkään, ellei tulitaukoa saada aikaiseksi. Israelin armeija pyrkii puolestaan tuhoamaan Hamasin asevarastot ja lamauttamaan koko järjestön.

- Operaatio on epäonnistunut, jos rakettituli jatkuu vetäytymisen jälkeen. Tavoitetta on äärimmäisen hankala saavuttaa, totesi erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Hyökkäys on edennyt samalla tavalla kuin kesän 2006 sota Libanonin Hizbollah-liikettä vastaan.

Ilmavoimien tarkoituksena on ollut tuhota ensin laukaisualustat ja asevarastot, mutta pommitukset eivät ole keskeyttäneet rakettien ampumista Gazasta Israeliin. Myös tammikuun alussa alkanutta maahyökkäystä on vaikea saattaa päätökseen. Vaarana on luisuminen pitkäaikaiseen kaupunkisotaan.

Koivulan mukaan sekä Israel että Hamas tarvitsevat Egyptin välittämää sopimusta. Hamas on ahtaalla, mutta pelkästään sotilaallisin toimin raketti-iskut tuskin loppuvat kokonaan.

- Israel on myös sanonut, ettei se aio miehittää Gazaa uudelleen, hän sanoo.

Koivula uskoo, että Israelin joukot poistuvat Gazasta lähiaikoina, kuten armeija on vihjaillut. Kiirettä lisäävät Israelissa 10. helmikuuta pidettävät vaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.