Israel tähtää Gazan "sataprosenttiseen" eristämiseen

Israel aikoo supistaa polttoainetoimituksia jo huomenna ja sähkönjakeluun on tulossa keskeytyksiä lähipäivinä.

Israel ryhtyy viikonvaihteessa supistamaan polttoaineen ja sähkön toimituksia Gazan palestiinalaisalueelle. Pitkän tähtäimen tavoitteena on eristää Gazan alue Israelista "sataprosenttisesti", sanoi apulaispuolustusministeri Matan Vilnai Israelin radiolle tänään.

-Polttoainetoimitusten supistukset alkavat tuntua huomenna ja ryhdymme katkaisemaan sähkönjakelua tulvina päivinä, kertoi puolustusministeri Ehud Barakin tiedottaja Ronen Moshe myöhemmin.

Gaza on polttoainetoimituksissa kokonaan riippuvainen Israelista. Kaksi kolmasosaa alueen sähköstä tulee Israelista. Energiatoimitusten supistamisen syynä on puolustusministeri Ehud Barakin mukaan myös se, etteivät raketti-iskut Gazasta Israeliin ole loppuneet.

Israelin toimien taustalla on se, että Gaza on ollut kesästä ääriliike Hamasin hallinnassa. Jo aiemmin Israel on rajoittanut liikennettä Gazaan, ja lisärajoituksia saattaa olla tulossa Israelin hallituksen julistettua Gazan vihollisalueeksi syyskuussa.

- Tätä nykyä yli sata kuorma-autoa päivässä kuljettaa ruokaa ja perustarvikkeita Israelista Gazaan humanitaarisen kriisin estämiseksi, mutta meidän on löydettävä vaihtoehtoinen ratkaisu tälläkin tasolla, Vilnai sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat