Mainos

Israel syyttää Irania juonittelusta

Israelin pääministeri mukaan Iran avusti Hizbollahia israelilaissotilaiden sieppauksessa vetääkseen maailman huomion pois ydinohjelmastaan.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin mukaan libanonilainen Hizbollah-ryhmä järjesti israelilaissotilaiden viimeviikkoisen sieppauksen yhteistyössä Iranin kanssa. Olmert arvioi, että Iran pyrki sieppauksen avulla ohjaamaan maailman huomion pois omasta kiistanalaisesta ydinohjelmastaan.

- Valitettavasti Iranin juoni onnistui, pääministeri toteaa lausunnossaan.

Olmert toteaa myös, ettei Israel neuvottele Hizbollahin kanssa. Kansainvälisten joukkojen tuomista konfliktialueelle hän pitää ennenaikaisena. Rauhanturvajoukon muodostamista on esittänyt YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Israelin iskuissa Libanoniin kuoli eilen yli 30 ihmistä. Levottomuudet ovat tänään jatkuneet myös Gazassa. Silminnäkijät raportoivat tulituksesta Maghazin pakolaisleirin läheisyydessä Gazan ja Israelin rajan tuntumassa varhain aamulla. Loukkaantuneista ei ainakaan heti ollut tietoa.

Rice matkustaa rauhoittamaan tilannetta

Israel on jälleen saanut tukea Washingtonista, missä Yhdysvaltain presidentti George W. Bush syyttää Hizbollahia Lähi-idän kriisin aloittamisesta. Bush arvioi myös Syyrian pyrkivän Hizbollahin tuella takaisin Libanoniin, josta se joutui vetämään joukkonsa viime vuonna pääministeri Rafiq Haririn murhan synnyttämän vastalauseaallon takia.

Bush pitää "olennaisen tärkeänä" sitä, että nykyinen hallitus ei horju kriisin takia. Aiemmin ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi, että tulitauon aika ei ole nyt vaan vasta sitten, kun Lähi-idän tilanteen kärjistymisen pohjimmaisiin syihin on puututtu.

Ricen vieraana ollut Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit puolestaan vaatii tulitaukoa kriisialueelle heti. Rice matkustaa Lähi-itään perjantaina, kertoo Israelin YK-suurlähettiläs. Sitä ennen Ricen on määrä neuvotella YK:ssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisätietoa Lähi-idän kriisistä MTV3:n erikoissivuilla: http://www.mtv3.fi/israel

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja