Mainos

Israel surmasi ihmiskilpiä

Israelin sotilaat avasivat tulen, kun palestiinalaisnaiset marssivat Israelin saartamaan moskeijaan vapauttamaan piiritettyjä taistelijoita.

Kaksi palestiinalaisnaista ja kaksi miestä on saanut surmansa Gazan kaistalla, kun sadat naiset marssivat Israelin saartamaan moskeijaan vapauttamaan piiritettyjä palestiinalaistaistelijoita. Israelin hyökkäys Gazaan vaati päivän aikana yhteensä kymmenen palestiinalaisen hengen.

Israelin joukot piirittivät Beit Hanunin kaupungissa sijaitsevan moskeijan eilisiltana. Sisään jäi noin 50 taistelijaa. Tänään paikallinen radiokanava kehotti kaupunkilaisia saapumaan moskeijalle auttamaan miesten vapauttamisessa. Satakunta naista tunkeutuikin moskeijaan ja saattoi miehet ulos.

- Vaaransimme henkemme pelastaaksemme poikamme, sanoi vapautusoperaatioon osallistunut 40-vuotias Um Mohammed.

Televisiokuvat näyttävät Israelin sotilaiden ampuneen moskeijasta poistuvaa joukkoa kohti. Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäiset laukaukset ammuttiin naisia kohti jo ennen kuin ryhmään liittyi taistelijoita. Armeija kuitenkin kiisti ampuneensa naisia ja ilmoitti aikovansa tutkia, johtuivatko kuolemat sotilaiden luodeista.

Kuuden ihmisen kerrottiin saaneen vakavia vammoja tulituksessa. Yksi heistä on Ramattan-uutistoimiston palestiinalaistoimittaja, joka kuvasi mielenosoitusta.

Armeija syytti Hamas-järjestöä joukkopaon organisoimisesta.

Myöhemmin illalla Pohjois-Gazan kaupunkeihin iskeytyi lisää Israelin ohjuksia. Neljän Hamasin turvallisuusjärjestöön kuuluneen poliisin ja kahden muun ihmisen kerrottiin kuolleen iskuissa.

Väkivalta lisääntyi myös Länsirannalla

Ainakin 25 palestiinalaista on kuollut Israelin aloitettu suurhyökkäykseen Gazaan keskiviikkona. Israelin mukaan Beit Hanunista ammutaan jatkuvasti raketteja Israelin puolelle.

Hamas on varoittanut Israelin hyökkäyksen vaarantavan suunnitelmat Gazan kaistalla kesäkuussa siepatun israelilaissotilaan vapauttamisneuvotteluista. Egyptin on määrä toimia välittäjänä neuvotteluissa.

Varhain aamulla neljä Hamas-järjestön aseellisen siiven taistelijaa kuoli Israelin ilmaiskussa Gazan kaupungissa. Järjestön tiedottaja Abu Obeida uhkasi Hamasin kostavan iskun välittömästi.

Gazan verisen päivän yhdeksäs palestiinalaisuhri oli palestiinalaisten pakolaisministeri Atef Edwanen henkivartija, joka ammuttiin Beit Hanunissa.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät myös Länsirannalla, missä Israelin sotilaat ampuivat useaan otteeseen kiviä ja polttopulloja heitteleviä nuoria. Yksi nuorista kuoli ja kaksi haavoittui vakavasti.

Hamas-hallituksen infrastruktuuriministeri Abdul Rahman Zeidan pidätettiin Ramallahin kaupungissa Länsirannalla. Israelin vankiloissa on nyt viisi palestiinalaisministeriä ja 27 kansanedustajaa, jotka on pidätetty sen jälkeen, kun maan armeija aloitti operaationsa Hamasia vastaan kesäkuun lopussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.