Mainos

Israel surmasi Hamas-johtajan

Israelin armeijan on tehnyt ohjusiskun Hamasin sotilaallisen siiven johtajan autoon.

Palestiinalaisen Hamas-äärijärjestön johtaja Abdel Aziz Rantisi on kuollut, kertovat palestiinalaisten sairaalalähteet. Myös kaksi Rantisin henkivartijaa sai surmansa.

Kaksi israelilaisen helikopterin ohjusta osui Rantisin autoon Gazan kaupungissa. Rantisi vietiin sairaalaan, lähteiden mukaan hän oli haavoittunut päähän. Sadat Hamasin jäsenet ja kannattajat kiiruhtivat sairaalan ulkopuolelle saatuaan tiedon Israelin hyökkäyksestä.

Israelin hallituksen ministeri Uzi Landau iloitsi Rantisin surmaamisesta ja korosti, että Israel aikoo jatkaa "terroristien eliminoimiseen" tähtäävää politiikkaansa. Israel yritti surmata Rantisin jo viime vuoden kesäkuussa. Rantisi ja hänen teini-ikäinen poikansa haavoittuivat tuolloin autoon kohdistuneessa helikopteri-iskussa Gazassa.

Palestiinalaishallinto tuomitsi iskun

Palestiinalaishallinto on tuominnut Rantisin murhan "valtionterrorina".

-Tuomitsemme voimakkaimmin mahdollisin sanoin tämän Israelin rikoksen ja valtionterrorin. Nyt maailmalle on selvää, että palestiinalaiset tarvitsevat kansainvälistä suojelua enemmän kuin koskaan, sanoi palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat.

Hamas puolestaan vannoi jatkavansa taistelua Rantisin surman jälkeen ja kostavansa teon.

Qurie: Yhdysvallat rohkaisi

Rantisin murha oli palestiinalaisten pääministerin Ahmed Qurien mukaan suora seuraus Yhdysvaltain rohkaisusta.

-Palestiinalaishallitus pitää tätä Israelin terrorikampanjaa suoranaisena tuloksena Yhdysvaltain rohkaisusta ja Yhdysvaltain hallituksen täydellisestä myötämielisyydestä Israelin hallitusta kohtaan, Qurie sanoi.

CNN-uutiskanavalla esiintyneen, nimettömänä pysytelleen ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvallat "ei varmasti näyttänyt Israelille vihreää valoa" Rantisin surmaamiseen. Yhdysvalloilla ei lähteen mukaan myöskään ollut etukäteistietoa ohjusiskusta, jolla Rantisi surmattiin.

Itsemurhaisku Gazan rajalla

Aikaisemmin päivällä palestiinalainen itsemurhaiskijä räjäytti itsensä Erezin rajanylityspaikalla Gazan kaistalla. Sotilaslähteiden mukaan iskussa haavoittui kolme israelilaissotilasta ja yksi israelilainen vartija. Yksi haavoittuneista sotilaista kuoli myöhemmin sairaalassa.

Israelin armeijan radion mukaan itsemurhapommittaja iski lähellä Erezin teollisuusaluetta sijaitsevassa terminaalissa.

Sekä Hamas- että Al Aksan marttyyrien prikaati ilmoittautuivat iskun tekijöiksi. Järjestöjen mukaan isku oli kosto sheikki Ahmed Yassinin murhasta maaliskuussa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.