Israel: Joukot vetäytyneet Gazasta – tunnelit tuhottu

Israelin joukot ovat poistuneet Gazan alueelta, kertoo Israelin armeija. Joukot ovat jääneet puolustusasemiin Gazan ulkopuolelle.

Maavoimat kertoo saaneensa päätökseen keskeisen sotilastehtävänsä Gazassa tuhoamalla alueen rajat ylittävät tunnelit. Asiasta kertoo kaksi israelilaista radiota, jotka viittaavat sotilaslähteisiin.

Radioasemien mukaan kymmeniä sisäänpääsyjä tuhottiin ennen kuin Egyptin välittämä tulitauko tuli voimaan.

Israel ja palestiinalaisjärjestö Hamas aloittivat tulitauon kello kahdeksan aamulla. Taistelut jatkuivat aivan tulitauon alkuun asti. Sekä Israelin että Hamasin kerrotaan tulittaneen vain minuutteja ennen aamukahdeksaa. 

Tulitauon on tarkoitus kestää kolme vuorokautta, mutta neuvottelut pidemmän sopimuksen aikaansaamiseksi jatkuvat Egyptissä.

Edellinen tulitauko murtui

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kehottanut osapuolia hakeutumaan mitä pikimmiten neuvotteluihin, jotta kestävä tulitauko saataisiin aikaiseksi.

– Neuvottelut ovat ainoa tapa lopettaa pysyvästi väkivalta, joka on vaatinut aivan liikaa ihmishenkiä, hän sanoo.

Hamasin ja Israelin piti aloittaa jo perjantaina kolmen vuorokauden tulitauko. Se kuitenkin murtui 90 minuutissa.

Israelin sotilasoperaatiossa on kuollut Gazan viranomaisten mukaan yli 1 800 palestiinalaista. Kuolleista useimmat ovat siviilejä. Yli 3 000 palestiinalaisen koti on joko tuhoutunut tai vahingoittunut pommituksissa. Israelin puolelta on kuollut 64 sotilasta ja kolme siviiliä.  

Lue myös:

    Uusimmat