Mainos

Israel rauhoittelee Palestiinaa ratkaisevan YK-äänestyksen edellä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi torstaina, että hän puhuu Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa ensi viikolla ja esittää rauhanneuvottelujen jatkamista palestiinalaisten kanssa.

Palestiinalaiset aikovat tuoda tässä kuussa YK:hon ehdotuksen Palestiinan hyväksymisestä YK:n täysjäseneksi. Täysjäsenyys tarkoittaisi merkittävää askelta kohti täysin itsenäistä Palestiinan valtiota.

Täysjäsenyys vaatii kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston hyväksynnän, eikä Israelin läheinen liittolainen Yhdysvallat ole ehdotuksen kannalla. Tilanne on nurinkurinen, sillä presidentti Barack Obama lupasi vaalikampanjassaan tukevansa Palestiinan itsenäisyyttä.

Palestiina joutuukin todennäköisesti tyytymään pysyvän tarkkailijavaltion asemaan, mistä päättämiseen riittää YK:n yleiskokouksen äänestys. Nykyisin Palestiinalla on vain tarkkailijan asema.

Euroopassa suuri kannatus Palestiinan YK-jäsenyydelle, Turkki uhmakkaana

Kansalaisjärjestö Avaazin maanantaina julkaisemat mielipidetiedustelut Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta osoittavat, että näiden kolmen maan suuri enemmistö kannattaa Palestiinan itsenäisyyttä ja tunnustamista. Esimerkiksi saksalaisista 76 prosenttia haluaa Saksan tunnustavan Palestiinan YK-täysjäsenyyden.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan puolestaan totesi tiistaina, ettei Palestiinan valtion tunnustaminen ole vaihtoehto, vaan velvollisuus.

Torstaina pääministeri Erdogan sanoi lehdistötilaisuudessa Tunisissa, ettei Israel voi enää tehdä mitä haluaa itäisellä Välimerellä.

– Meidän laivastomme hyökkäysalukset voivat olla siellä milloin tahansa.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.