Mainos

Israel purkaa palestiinalaisalueiden saartoja

Israel ryhtyi tänään purkamaan voimassa olevia tiukkoja liikkumisrajoituksia palestiinalaisalueilla.

Tarkastuspiste

Israelin armeija avasi kauttakululle Gazan kaistan ja Egyptin rajalla sijaitsevan Rafahin raja-aseman, kerrottiin palestiinalaislähteistä. Myös Jordanjoen ja Länsirannan yhdistävä Allenbyn silta avattiin. Liikkumisrajoitusten purkamisesta päästiin sopimukseen israelilaisten ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten tapaamisessa.

Palestiinalaisten turvallisuuspäällikkö Abdel Razeq al-Majeidah sanoi tapaamisen jälkeen, että Israel on suostunut poistamaan sulut kaikkialta Gazan kaistalta. Turvallisuusviranomaiset sopivat myös yhteispartioinnin aloittamisesta uudelleen Jordanjoen länsirannalla ja Gazan alueella. Israel sallii sopimuksen mukaan vielä tänään liikkumisen myös Länsirannalta Jordaniaan, kerrottiin israelilaisista lähteistä. Lähipäivinä puretaan myös muita palestiinalaisalueiden liikkumisrajoituksia.

Israelin ja palestiinalaisten yhteispartiot perustettiin vuonna 1993 solmitun Oslon sopimuksen perusteella. Partiointi lakkautettiin kuitenkin kolme kuukautta sitten alkaneen palestiinalaisten kansannousun takia. Israel ryhtyi rajoittamaan tiukasti palestiinalaisten liikkumista sen jälkeen kun väkivaltaisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten kesken alkoivat syyskuun lopulla. Länsirannan ja Gazan alueen palestiinalaisilta kiellettiin tuolloin tulo Israeliin. Länsirannan palestiinalaisilta kiellettiin lisäksi liikkuminen oman asuinkuntansa ulkopuolella.

Erekat tyytymätön

Korkea-arvoinen palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat tuomitsee kuitenkin Israelin toimet riittämättöminä.
-Israel kieltäytyi lopettamasta välittömästi kaikkia saartoja sekä palestiinalaisjohtajien salamurhia ja muita aggression muotoja, muotoili Erekat.
-Osittaiset toimet eivät tuo ratkaisua, emmekä katso niitä sopimukseksi, Erekat kommentoi puhelimitse Ramallahista uutistoimisto Reutersille. Israelin mukaan sen turvallisuusjoukoilla on oikeus "iskeä" pommi-iskuja tai muita terroritekoja suunnitteleviin palestiinalaisiin, mutta ei poliittisiin aktivisteihin.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Gazan kansainvälinen lentokenttä avataan huomenna. Israel sulki kentän aiemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun Natanyan kaupungissa oli räjähtänyt autopommi.
(STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.