Mainos

Israel pelkää kostoa

Israelin turvallisuusjoukot on asetettu täyteen valmiuteen palestiinalaisten kostoiskun varalta. Länsimaiden ja palestiinalaisten lisäksi Israelin oppositio on tuominnut Gazan iskun.

Israelin turvallisuusjoukot ovat tänään olleet täydessä valmiudessa, kun aseelliset palestiinalaisryhmät vannoivat kostavansa Israelin eilisen ohjusiskun.

Hamas-liikkeen aseellinen siipi kehotti jäseniään iskemään israelilaisia vastaan "milloin ja missä tahansa" ja Israelia valmistautumaan "verimereen". Libanonin Hizbollah puolestaan syytti Israelia kansanmurhasta.

Useat israelilaispoliitikot selittivät myös kiivaan kansainvälisen tuomion saanutta iskua miten parhaiten taisivat. Valtiovarainministeri Silvan Shalom sanoi tänään, ettei pääministeri Ariel Sharon tiennyt iskuun liittyvästä siviiliuhrien vaarasta. -Olisi täysin käsittämätöntä, että pääministeri, puolustusministeri ja esikuntapäällikkö olisivat antaneet luvan operaatiolle tieten, että se osuisi viattomiin siviileihin, sanoi Shalom armeijan radiossa.
Sekä Sharon että puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer hyväksyivät iskun henkilökohtaisesti ja vielä eilen Sharon kutsui sitä "yhdeksi onnistuneimmista operaatioista".

Israelin ulkoministeri Shimon Peres selitti iskua kutsumalla Shehadea "paikalliseksi bin Ladeniksi", joka oli syyllinen satojen kuolemaan. Peresin mukaan "isku tutkitaan ja virheistä vedetään tarvittavat johtopäätökset".
Presidentti - joka Israelissa on lähinnä nimellinen valtionpää - Moshe Katsav sanoi puolestaan, että poliittisen johdon on otettava vastuu teosta, jota hän kuvaili "vahingoksi". Hänen mielestään "ketään ei kuitenkaan pitäisi hirttää sen tähden, mitä tapahtui".

Nimettömien lähteiden mukaan iskussa olisi ollut kyse tiedusteluerheestä. Iskua arvosteltiin tänään myös armeijan piirissä.

Oppositio tuomitsi iskun

Israelin oppositio tuomitsi iskun lähes yhtä vahvasti kuin kansainvälinen yhteisö. Vasemmistolaisen Meretz-puolueen puheenjohtaja Yossi Sarid kertoi, että hänen ministerikausillaan pääministerit olivat luopuneet vastaavista iskuista juuri siviiliuhrien tähden. -On asioita, joihin valtio yksinkertaisesti ei voi ryhtyä, jos ei se tahdo ottaa valtioterrorismiin syyllistymisen riskiä, kirjoitti Sarid Yedioth Ahronoth -lehdessä tänään.

Kireästä tilanteesta huolimatta Lähi-itä on tänään pysynyt rauhallisena. Myöhään eilen Pohjois-Gazasta ammuttiin kolme itse tehtyä Qassam-ohjusta lähelle Sderotin kylää Etelä-Israelissa ja kaksi ihmistä loukkaantui lievästi.

Viime yönä Israelin armeija tunkeutui Jerikoon ja yritti vangita palestiinalaisen sotilaskomentajan tässä onnistumatta. Sotilaat kuitenkin ampuivat tämän vaimoa ja tytärtä. Jeriko on tähän saakka ollut ainoa Länsirannan kaupunki, jota Israel ei ole miehittänyt uudelleen.

Iskua ruoditaan kovin ottein

Ohjusiskun suunnittelu ja ajoitus ovat herättäneet kiivasta keskustelua Israelin sanomalehdistössä.

Haaretz-lehden mukaan armeijan varovaisuuteen siviiliuhrien välttämiseksi on tähän saakka voitu luottaa, ja siksi eilinen isku kyseenalaistaakin Israelin "terrorismin vastaisen taistelun". Armeijan Nablusiin vuosi sitten tekemässä iskussa kuoli kaksi lasta, mutta eilinen isku oli ylivoimaisesti verisin sitten palestiinalaisten uuden kansannousun alkamisen syyskuussa 2000.

Englanninkielinen Jerusalem Post haukkui Israelin armeijaa estoitta huolimatta armeijan selityksistä, joiden mukaan operaatiota ei olisi toteutettu, jos siviilien olisi tiedetty olevan vaarassa. -Ihan totta! Eikös tämä ole se sama armeija, jonka erinomaista tiedustelupalvelua on jaksettu ylistää kuluneen parin vuoden aikana, kun terroristeja vastaan on tehty kymmeniä täsmäiskuja. Mitä ihmettä armeija oikein ajatteli? Että se lähettää hävittäjän tuhoamaan miehen asuman talon ja vain mies saa surmansa?, kirjoitti lehti etusivullaan.

Jerusalem Post epäili, että isku koituu vielä Israelin vahingoksi, kun palestiinalaiset ryhtyvät kostoiskuihin israelilaisia vastaan.

Israelin myydyin lehti, Yedioth Ahronoth, puolestaan arvosteli ohjusiskun ajoitusta. -Puolitoista tuntia sen jälkeen, kun Tanzim-johtajat olivat sopineet ilmoittavansa yksipuolisesta tulitauosta, Israel salamurhaa Salah Shehaden Gazassa, totesi lehti.

Tanzim on Fatah-järjestön siipi, joka on lähinnä lukuisia itsemurhaiskuja tehnyttä Al Aksan marttyyrien prikaatia, ja Salah Shehade iskussa surmansa saanut Hamas-liikkeen aseellisen siiven johtaja. -Kaksi kuukautta kestänyt, tulitaukoon pyrkinyt prosessi lopetettiin kesken, kirjoitti lehti yhtyen tiedotusministeri Yasser Abed Rabbon kantaan, jonka mukaan pääministeri Ariel Sharon sabotoi iskulla tahallaan pyrkimykset tulitaukoon.

(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.