Mainos

Israel päätti evakuoinnit palestiinalaisalueilla

Sanurissa ja Homeshissa oli satoja siirtokuntien evakuointia vastustavia ihmisiä, mutta pahoja väkivaltaisuuksia ei ilmennyt.

Israelilaiset sotilaat ja mellakkapoliisit tyhjensivät tiistaina kaksi Länsirannan siirtokuntaa. Sanurin ja Homeshin siirtokuntien evakuointi oli viimeinen vaihe pääministeri Ariel Sharonin vetäytymissuunnitelman toteuttamisessa.

Gazan kaistan 21 siirtokunnan ja Länsirannan 4 siirtokunnan pakkoevakuointi alkoi viime viikolla, ja se saatiin päätökseen arveltua ripeämmin.

Siirtokuntalaiset ja muualta saapuneet aktivistit vastustivat laajalti evakuointia, mutta suuria väkivaltaisuuksia ei ilmennyt. Länsirannalle jää edelleen yli sata israelilaista siirtokuntaa.

Sanurin siirtokunnassa evakuoinnin vastustajia oli kerääntynyt vanhan linnoituksen katolle. Katolle nostettiin poliiseja nostokurjilla konteissa, ja sitten aktivistien vastarinta romahti nopeasti.

Siirtokunta-aktivistit heittelivät sotilaita ja poliiseja pulloilla, maalilla ja jauhoilla Sanurissa ja Homeshissa. Kahta israelilaista naissotilasta puukotettiin, mutta haavat eivät olleet pahoja.

Valtaosa siirtokuntalaisista alistui niin Gazan kaistalla kuin Länsirannallakin vastarintaa tekemättä.

Nyt Israelin armeijan joukot aloittavat puolitoista kuukautta kestävän rakennusten hajottamisen sekä tarvikkeiden ja laitteiden poiston evakuoiduissa siirtokunnissa. Vasta sitten maat luovutetaan virallisesti palestiinalaishallinnolle.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi äskettäin, että 97 prosenttia siirtokuntien maista pidetään yhteisomistuksessa ja palestiinalaishallinnon hallinnassa. Erityiskomissio tutkii yksityisten esittämiä vaatimuksia siirtokuntalaisten luovuttamiin maihin.

Abbas onnitteli

Abbas soitti Israelin presidentille Moshe Katzaville ja pääministeri Ariel Sharonille ja onnitteli näitä vetäytymisen saamisesta päätökseen. Abbas sanoi puhelinkeskusteluissa myös toivovansa, että vetäytyminen avaa uuden suhteen viisi vuotta jatkuneen verenvuodatuksen jälkeen.

Palestiinalaiset vaativat Israelia luopumaan myös Länsirannalla kaikista vuoden 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta. Sharon on kuitenkin ilmoittanut, että Israel ei luovu Länsirannan suurista siirtokunnista, joilla elää 230 000 juutalaista siirtolaista. Palestiinalaisia Länsirannalla elää 2,4 miljoonaa.

(MTV3-STT- Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.