Mainos

Israel on aloittanut pakkoevakuoinnit Gazan kaistalla

Israelin juutalaissiirtokuntien asukkaille asetettu alueelta poistumisen määräaika on kulunut umpeen.

Israelin joukot ovat aloittaneet siirtokuntalaisten pakkohäädön Gazan suurimmasta siirtokunnasta Neve Dekalimista sekä kolmesta muusta siirtokunnasta.

Sadoittain poliiseja ja sotilaita siirtyi varhain aamulla Neve Dekalimin siirtokuntaan Gush Katifin siirtokunta-alueella. Neve Dekalimin lisäksi häätäminen on aloitettu Ganei Talin, Bedolahin ja Moragin siirtokunnissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 50 sotilaan ja poliisin joukko raahasi Neve Dekalimista bussiin yhdeksän iäkästä naista, jotka vastustivat siirtoa potkien ja huutaen.

Hallituksen asettama aikaraja siirtokuntalaisten vapaaehtoiselle poistumiselle umpeutui yöllä, mutta sadat siirtokuntalaisperheet ovat uhmanneet poistumismääräystä ja jääneet koteihinsa.

Israelilaisen Haaretz-lehden verkkosivuilla kerrotaan, että Gazan kaistaleen kaikkiaan 21:stä siirtokunnasta neljä on saatu tyhjennettyä kokonaan asukkaiden lähdettyä vapaaehtoisesti. Asukkaat poistuivat Dugitin, Nissanitin, Bedolahin ja Pe'at Sadehin siirtokunnista kehotuksen mukaisesti ennen puoltayötä.

Israelin viranomaiset kertoivat tänään, että yön aikana on pidätetty noin 400 aktivistia, jotka yrittivät tunkeutua Gazan kaistaleelle vastustamaan vetäytymistä.

Eilisiltana Israelin joukot ottivat yhteen vetäytymistä vastustavien aktivistien kanssa Gush Katifiin kuuluvassa Neve Dekalimin siirtokunnassa.

Gazan siirtokuntien tyhjentämisoperaatio on osa tiekartaksi kutsuttua Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israel miehitti Gazan kaistaleen vuonna 1967.

(STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 17.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.