Mainos

Israel on aloittanut joukkojensa vetämisen Etelä-Libanonista

Tulitauon alku näyttää lupaavalta, vaikka sitä edelsivät kiivaat taistelut ja ilmaiskut aivan viime hetkiin asti.

Israelin ja Hizbollahin välinen tulitauko on pääosin pitänyt.

Israelin sotilaat ovat kuitenkin ampuneet päivän aikana kaksi Hizbollah-taistelijaa Etelä-Libanonissa. Sotilaslähteiden mukaan toinen taistelijoista oli avannut tulen kohti israelilaisia, toinen oli osoittanut sotilaita aseella.

Osa Israelin joukoista on jo alkanut vetäytyä Etelä-Libanonista, ja tuhannet sotatoimia paenneet libanonilaiset ovat aloittaneet paluumatkan kotiseuduilleen Sidonin satamakaupungista. Pakolaisten paluutoiveista huolimatta Israelin armeija aikoo pitää voimassa Etelä-Libanonin autoilukiellon.

Lisäksi pakolaisten paluuta vaikeuttaa se, että Israel on sotatoimien edetessä pommittanut valtaosaa Etelä-Libanonin teistä ja silloista.

Israelin armeijan tiedottaja kieltäytyi kertomasta, kuinka suuren osan sen noin 30 000 sotilaasta on määrä vetäytyä pois Libanonista. Israel aikoo jatkaa ilma- ja maasaartoa, joka on katkaissut Libanonin yhteydet ulkomaailmaan.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kertoo toivovansa ensimmäisten kansainvälisten joukkojen saapuvan alueelle tällä viikolla tai ensi viikon alussa. Sotatoimien huonosta hoitamisesta kritisoidun Israelin pääministerin Ehud Olmertin on vielä tänään määrä puhua maan parlamentissa.

YK:n ensimmäiset avustuskuljetukset lähtivät Sidonista kohti useita päiviä eristyksissä ollutta Tyroksen satamakaupunkia heti tulitauon astuttua voimaan kello kahdeksalta Suomen aikaa.

Olmert puolusti hallituksen toimia Libanonin kriisissä

Israelin pääministeri Ehud Olmert on puolustanut tiukasti hallituksensa toimia Libanonin kriisin aikana. Hän syytti parlamentin erityisistunnossa kriitikkoja hallituksen piikittelystä ja korosti, ettei aio alkaa pyydellä anteeksi.

Olmert on joutunut Israelissa kovaan ryöpytykseen Libanonin kriisin hoidosta. Julkisuudessa on ihmetelty, miksei armeija kyennyt estämään Hizbollahia pommittamasta Pohjois-Israelia, miksi alueen asukkaille ei annettu enempää tukea ja mitä maa lopulta saavutti viikkojen taisteluiden tuloksena.

Pääministeri myönsi, että sodankäynnissä on ilmennyt puutteita ja sanoi kantavansa niistä täyden vastuun. Hän lisäsi, ettei Israel ole luopunut Hizbollahin johtajien jahdista.

- Tämän terroristijärjestön johtajat ovat painuneet maan alle, mutta he eivät selviä tästä noin vain. Jatkamme heidän jahtaamistaan missä ja milloin tahansa, hän sanoi. Israel aikoo myös vastata tulitauon rikkomuksiin, Olmert vakuutti.

Hizbollah julisti saaneensa voiton

Hizbollah-järjestön johtajan Hassan Nasrallahin mukaan on väärä aika käydä julkista keskustelua järjestön riisumisesta aseista. Lisäksi hän sanoi, ettei järjestöä voi pakottaa luovuttamaan aseitaan "pelottelemalla tai painostamalla". Nasrallah puhui televisiossa 12 tuntia sen jälkeen kun tulitauko astui voimaan.

Hizbollahin johtajan mukaan järjestö saavutti "strategisen ja historiallisen voiton" taistellessaan Israelia vastaan Etelä-Libanonissa.

Nasrallah lupasi myös korvauksia perheille, joiden kodit tuhoutuivat Israelin ilmaiskuissa. Hänen mukaansa järjestö alkaa heti tiistaina korjata ihmisten taloja.

Israel neuvotteli Unifil-johdon kanssa vetäytymisestä

Israelin armeijan edustajat ovat keskustelleet alustavasti YK:n Unifil-operaation johdon kanssa joukkojensa vetämisestä Etelä-Libanonista. Tapaamiseen osallistui myös Libanonin edustajia.

Israelin puolustusministeri Amir Peretz puolestaan aikoo nimetä ryhmän tutkimaan "laajasti ja perusteellisesti" Libanonin sotaa. Peretz kertoi asiasta puolueensa kansanedustajille sen jälkeen, kun tulitauko astui voimaan. Hän vakuutti myös, ettei Hizbollah-järjestö pääse enää palaamaan Etelä-Libanoniin.

- Me toimimme äärimmäisellä päättäväisyydellä, jotta Hizbollah ei pääse ryhmittymään uudelleen Etelä-Libanonissa, Peretz sanoi.

Israel kiisti suunnitelleensa sotaa jo etukäteen

Israel on kiistänyt jyrkästi tiedot, joiden mukaan se olisi suunnitellut hyökkäystä Hizbollahia vastaan jo kuukausia ennen kuin sissit sieppasivat kaksi sotilasta heinäkuun puolivälissä.

Aikakauslehti New Yorker kertoo uusimmassa numerossaan, että suunnitelma Etelä-Libanonin pommittamisesta olisi ollut valmiina jo hyvissä ajoin ennen sieppauksia ja että myös Yhdysvallat oli asiasta tietoinen.

- Ajatus, että valmistelimme kampanjaa Libanoniin, on virheellinen, toteaa ulkoministeriön tiedottaja Mark Regev.

Regevin mukaan Hizbollahin yllätysisku osoittaa, ettei Israel ollut valmistautunut sotaan etukäteen. Hän huomauttaa myös, ettei Israel halunnut avata toista rintamaa Gazan lisäksi.

Israelin armeija ilmoittaa surmanneensa yhteensä 530 Hizbollahin sissiä kuukauden ajan kestäneissä taisteluissa Libanonissa.

Armeija on myös julkaissut niiden 180 nimet, joiden kuolema voidaan vahvistaa. Hizbollahin mukaan vain muutama kymmenen järjestön taistelijaa on kuollut väkivaltaisuuksissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.