Mainos

Israel nosti valmiuttaan Tel Avivin iskun takia

Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoo, ettei Israel aio kostaa eilistä itsemurhaiskua palastiinalaishallitukselle.

Israel nosti tänään joukkojensa hälytysvalmiutta. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Israelin hallitus päätti kuitenkin istunnossaan, ettei sotilaallisiin iskuihin palestiinalaisten Hamas-hallintoa vastaan ryhdytä toistaiseksi.

Vt. pääministeri Ehud Olmertin johtama hallitus pitää joka tapauksessa Hamasia vastuullisena itsemurhaiskusta, joka vaati eilen yhdeksän ihmisen hengen Tel Avivissa. Hamasin johtaman hallituksen pääministeri Ismail Hania sanoo itsemurhaiskun johtuvan Israelin hallituksen toiminnasta.

- Tämän kierteen syynä on miehityksen jatkuminen ja israelilaisten hyökkäysten jatkuminen palestiinalaisia vastaan, Hania sanoi.

Jo aiemmin Hamasin edustajat ovat sanoneet itsemurhaiskun olleen itsepuolustusta.

Toistaiseksi Israelin hallitus on antanut vain valtuudet Itä-Jerusalemissa asuvien Hamas-viranomaisten oleskelulupien epäämiseen. Lisäksi poliiseille on annettu valtuudet iskuihin palestiinalaisten harjoittaman salakuljetuksen tukahduttamiseksi.

Eilinen itsemurhaisku telavivilaiseen pikaruokalaan oli ensimmäinen sen jälkeen kun Hamas muodosti palestiinalaisten hallituksen kolme viikkoa sitten. Hamas nousi palestiinalaisten suurimmaksi puolueeksi tammikuisissa parlamenttivaaleissa.

Hamas on pitäytynyt tulitauossa, jonka se aloitti vuosi sitten, mutta ei ole ulkomaiden painostuksesta huolimatta luvannut luopua Israeliin kohdistuvasta väkivallasta. Hamasin hallitus ei ole myöskään hyväksynyt sopimuksia, jotka edelliset palestiinalaishallitukset ovat solmineet Israelin kanssa.

Militantit vaativat Abbasilta anteeksipyyntöä

Hamasin mukaan itsemurhaiskun suunnittelijoita vastaan ei ryhdytä toimiin, vaikka presidentti Mahmud Abbas on vaatinut näiden pidättämistä. Palestiinalaismilitanttien yhteistyöjärjestö vaatii julkilausumassaan Abbasilta anteeksipyyntöä, koska tämä oli luonnehtinut itsemurhaiskua "katalaksi".

Itsemurhaiskun teki 21-vuotias palestiinalaismies. Palestiinalaislähteiden mukaan israelilaiset sotilaat pidättivät miehen isän ja veljen eilisyönä lähellä Jeniniä Jordanjoen länsirannalla.

Itsemurhaiskussa kuolleiden joukossa oli kaksi Romanian ja kaksi Ranskan kansalaista, kertoivat israelilaiset viestimet.

Annan kutsuu Lähi-idän kvartetin koolle

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tuominnut tiukasti eilisen Tel Avivin itsemurhaiskun ja päättänyt järjestää kansainvälisen kokouksen toukokuun 9. päivä New Yorkissa. Koolle kutsutaan Lähi-idän nelikko, johon kuuluvat Yhdysvallat, Venäjä, EU ja YK. Tapaamiseen saavat kutsun myös muutamat Lähi-idän maat.

Annan painosti Hamasia tuomitsemaan iskut

Annan on kehottanut palestiinalaishallintoa seuraamaan presidentti Abbasin esimerkkiä ja tuomitsemaan Tel Avivin itsemurhaiskun.

Israelin YK-suurlähettiläs syytti puolestaan New Yorkissa myös Irania ja Syyriaa "sodanjulistuksista". Suurlähettiläs Dan Gillerman sanoi, että Iran ja Syyria suojelevat Hamasin ja Hizbollahin taistelijoita sekä rahoittavat niiden toimintaa. Yhdysvallat varoitti taas Hamasin muodostamaa palestiinalaishallitusta puolustamasta terrorismia.

Yön aikana Israelin helikopterista ammuttiin ohjus metallityöpajaa kohti Gazan kaupungissa. Kukaan ei kuollut iskussa. Israelin armeija on tehnyt vastaavia iskuja työpajoihin ennenkin, sillä Israel epäilee niissä valmistettavan raketteja palestiinalaistaistelijoiden hyökkäyksiä varten.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.