Mainos

Israel muisti Auschwitzin uhreja

Israel hiljentyi torstaina kahdeksi minuutiksi muistamaan natsien toisen maailmansodan aikana surmaamia kuutta miljoonaa juutalaista. Sireenit soivat samalla eri puolilla maata.

Autot pysähtyivät kaduilla ja jalankulkijat seisahtuivat muistohetken ajaksi. Liput heiluivat puolitangossa ja ravintolat pitivät torstaina ovensa suljettuina.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu osallistui tänään Auschwitzissä Puolassa muistotapahtumaan, "Elävien marssiin", natsien keskitysleireissä kuolleiden juutalaisten muiston kunnioittamiseksi.

Muistomarssin reitti kulki Auschwitzin keskitysleiristä kolmen kilometrin matkan Birkenaun keskitysleirille. Marssiin osallistui noin 7500 ihmistä, pääasiassa nuoria juutalaisia ja entisiä keskitysleiriläisiä. Mukana oli myös Puolan pääministeri Jerzy Buzek. Muistomarsseja on järjestetty Auschwitzissa vuodesta 1988.

Auschwitzissa ja Birkenaussa surmattiin 1,5 miljoonaa ihmistä. Valtaosa heistä oli juutalaisia, mutta mukana oli ihmisiä eri puolilta saksalaisten miehittämää Eurooppaa.

Natsien juutalaisuhreja muistettiin torstaina myös mm. Berliinissä, joka ennen toista maailmansotaa oli Saksan suurin juutalaiskeskus.

Pääministeri Netanyahu piti jo keskiviikkoiltana Israelissa puheen, jossa hän muisti natsien keskitysleireiltä hengissä selviytyneitä. Netanyahun mukaan eloonjääneiden koettelemuksia ja heidän panostaan Israelin syntyyn ei ole aina muistettu tarpeeksi arvostaa.
-Tämä on oikea hetki ilmaista heille koko kansakunnan kiitollisuus, hän sanoi avatessaan vuosittaisen muistopäivän vieton.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.