Mainos

Israel miehittää Etelä-Libanonin?

Israel on jatkanut ilmaiskujaan Etelä-Libanoniin. Pääkaupungin Beirutin eteläosat on monin paikoin pommitettu hajalle. Hizbollah uhkaa kostoksi jatkaa ohjusiskujaan Israeliin.

Israelin asevoimat ovat kehottaneet Etelä-Libanonin asukkaita lähtemään kodeistaan, minkä pelättiin ennakoivan uutta israelilaismiehitystä alueella.

Pian määräyksen jälkeen Israelin ilmavoimat moukaroivat etelälibanonilaista Tyroksen satamakaupunkia. Silminnäkijöiden mukaan kymmenisen ihmistä kuoli ja useita haavoittui, useimmat heistä pelastuslaitoksen rakennuksen saadessa osuman. Israelin vastaisella rajalla Aitarunin kylässä kuusi siviiliä, kolme heistä lapsia, kuoli Israelin ilmavoimien tulituksessa. Libanonin terveysministeriön mukaan viidellä kylässä kuolleella oli sekä Libanonin että Kanadan kansalaisuus.

Aiemmin päivällä 13 libanonilaista siviiliä sai surmansa ja kymmeniä muita haavoittui Israelin uusissa ilmaiskuissa, kertoivat lääkintäviranomaiset ja poliisi.

Pääkaupungin Beirutin eteläosat on monin paikoin pommitettu hajalle. Myös kaupungin kansainvälinen lentokenttä, satamat, useat kaupungista ulos vievät tiet ja sillat ovat tuhoutuneet pahoin.

Olmert varoitti iskijöitä

Aamulla libanonilainen Hizbollah-järjestö teki joukon ohjusiskuja israelilaiseen Haifan satamakaupunkiin. Iskuissa kuoli kahdeksan ihmistä ja parisenkymmentä haavoittui, monet heistä vakavasti. Suurinta tuhoa ohjukset aiheuttivat Haifan rautatievarikolla. Kyseessä oli tuhoisin hyökkäys Israeliin viisi päivää kestäneiden taistelujen aikana.

Hyökkäyksen jälkeen Israelin pääministeri Ehud Olmert varoitti, että iskuilla on kauaskantoisia seurauksia Libanonille. Puolustusministeri Amir Peretz puolestaan vakuutti, että Israel iskee kaikkialla Hizbollahia vastaan, myös asutuskeskuksissa.

- Kaikki ne, jotka tekivät hyökkäyksen Haifaan, maksavat siitä erittäin kovan hinnan, Peretz sanoi Haifassa tutustuessaan ohjusiskujen aiheuttamiin tuhoihin.

Peretzin mukaan Israelin sotilaille on annettu määräys iskeä kaikkia hyökkäykseen osallistuneita vastaan, missä he ikinä ovatkin.

Israelin asevoimien nimettömänä esiintynyt edustaja sanoi, että ainakin kaksi tänään Haifaan osunutta ohjusta olivat Iranin valmistamia Fajr-ohjuksia. Edustajan mukaan Israel tutkii edelleen, oliko ohjusten joukossa myös syyrialaisvalmisteisia ohjuksia.

Hizbollah ei anna periksi

Hizbollah sanoi puolestaan Haifan iskujen olleen kostoa Israelin hyökkäyksille Libanonissa, missä tähän mennessä pitkälle yli sata libanonilaista siviiliä on menettänyt henkensä.

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sanoi illalla televisiossa, että järjestö jatkaa taistelua Israelia vastaan. Hänen mukaansa hyökkäys Haifaan oli vasta alkua.

- Me käytämme kaikkia keinoja. Niin kauan kuin vihollisen toimilla ei ole rajoja, ei ole meilläkään, Nasrallah sanoi nauhoitetussa tv-lähetyksessä.

Israelilainen tv-asema kertoi aiemmin päivällä Nasrallahin haavoittuneen Israelin pommituksissa. Hizbollah kiisti tiedon myöhemmin.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana saapui illansuussa Beirutiin. EU:n edustajan mukaan Solana toi mukanaan viestin unionin tuesta ja solidaarisuudesta Libanonille.

EU:n ulkoministerit ja Solana käsittelevät kärjistynyttä tilannetta huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.