Mainos

Israel lupasi aloittaa vetäytymisen

Israel on luvannut vetää asteittain joukkojaan miehitetyistä kaupungeista Jordanjoen länsirannalta. Äärijärjestö Hamas on torjunut tuoreeltaan suunnitelman.

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer ja palestiinalaisten sisäministeri Abdel Razzak al-Yahya sopivat illalla turvallisuussuunnitelmasta, joka merkitsee israelilaisten joukkojen asteittaisen vetäytymisen aloittamisesta Gazan kaistalta ja Betlehemin kaupungista Jordanjoen länsirannalta.

Vastineeksi palestiinalaishallinto on luvannut ottaa vastuun turvallisuuden säilymisestä palestiinalaisalueilla.

Israelin puolustusministeriö ilmoitti myöhään illalla, että turvallisuussuunnitelman toteuttaminen alkaa jo tänään. Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina totesi hiukan myöhemmin yöllä, että suunnitelmaa ryhdytään toteuttamaan 48 tunnin kuluessa.

Ben-Eliezer (kuvassa) ja Yahya tapasivat Tel Avivissa eräässä hotellissa. Heidän edellinen tapaamisensa oli Jerusalemissa elokuun alussa.

Ben-Eliezer on esittänyt "Gaza ensin" -nimeä kantavan suunnitelman israelilaisten vetäytymisestä. Sen mukaan israelilaiset joukot voisivat vetäytyä palestiinalaisalueilta, joille rauha on palannut. Suunnitelman mukaan vetäytyminen alkaisi Gazan kaistalta.

Israelilaisia sotilaita on Gazan alueella valvomassa turvallisuutta juutalaisissa siirtokunnissa. Palestiinalaiset ovat vaatineet myös miehitetyn Länsirannan alueiden sisällyttämistä suunnitelman toteuttamiseen jo alkuvaiheessa.

Hamas torjuu suunnitelman

Äärijärjestö Hamas torjui tuoreeltaan turvallisuussuunnitelman, josta Israel ja palestiinalaiset pääsivät sopuun. Järjestön mukaan "Gaza ensin" -nimeä kantava suunnitelma on vain juoni, jonka turvin Israel pyrkii kukistamaan palestiinalaisten vastarinnan.

Järjestö vannoi jatkavansa taisteluaan israelilaisten miehittämistä vastaan. -Hamas ja Palestiinan kansa eivät voi suostua sopimukseen, joka tähtää vain vastarinnan murtamiseen ja kansannousun lopettamiseen, järjestön edustaja Ismail Haniya julisti uutistoimisto AFP:lle.

Turvallisuussuunnitelman mukaan Israelin joukkojen on määrä vetäytyä takaisin niihin asemiin, joissa ne olivat ennen syyskuussa 2000 alkanutta palestiinalaisten kansannousua. Jos vetäytymissuunnitelma osoittautuu toimivaksi Gazassa, samankaltaisiin toimiin voidaan Israelin viranomaisten mukaan ryhtyä myöhemmin myös Länsirannalla, missä Israel on miehittänyt seitsemää palestiinalaiskaupunkia kesäkuun puolivälistä asti.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 19.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.