Mainos

Israel lupaa selvityksen klinikkaiskusta

Israel on luvannut yksityiskohtaisen selvityksen Kirkon ulkomaanavun rahoittaman klinikan tuhoamisesta Gazassa. Suurlähettiläs Avi Granot kertoi ulkoministeri Alexander Stubbille (kok.) myös Israelin tavoitteista Gazassa ja Kairossa käytävistä tulitaukoneuvotteluista.

- Heidän näkemyksensä - kuten myös meidän - on se, että tulitauon ylläpitämiseksi tarvitaan kansainvälisiä tarkkailijoita. Yksi ydinongelmista on tunnelit Egyptistä Gazaan ja alueen valvominen, Stubb sanoi.

Osapuolet eivät ole päässeet sopuun valvonnasta, koska Egypti kieltäytyy päästämästä ulkomaisia joukkoja maaperälleen. Neuvottelut ovat edelleen käynnissä.

- Viimeisimpien tietojen mukaan keskusteluita on käyty ainakin Saksan ja myös Ranskan kanssa, Stubb tarkensi.

Stubb puhui Gazan kriisistä lisäksi palestiinalaisedustuston päällikön Nabil Alwazirin kanssa.

Stubb korosti välitöntä tulitaukoa, humanitaarisen avulle perille viemistä sekä rauhanneuvotteluiden aloittamista uudelleen. Hän myös tuomitsi erityisesti iskut humanitaarisiin kohteisiin.

Tuomiojan vaatimus tyrmättiin

Suurlähettiläs Granot toisti puolestaan Israelin kannan, jonka mukaan evakuoidussa rakennuksessa oli palestiinalaistaistelijoita. Israelin mukaan lähistön asukkaita oli varoitettu klinikan pommittamisesta.

Granot tapasi myös Kirkon ulkomaanavun edustajia. He eivät olleet vakuuttuneita siitä, että Hamasin taistelijat olisivat tunkeutuneet klinikalle sen sulkemisen jälkeen.

- Emme ole saaneet kumppaneiltamme tällaista tietoa, mutta asiaa on vaikeaa tutkia niin hankalissa oloissa, sanoi humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg.

Esille nousi myös entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan blogikirjoitus, jossa Israelia kehotettiin maksamaan korvauksia klinikan tuhoamisesta. Hembergin mukaan Granot tyrmäsi heti Tuomiojan vaatimuksen.

- Selvitellään näitä asioita myöhemmin. Nyt pitää keskittyä avun perille saamiseen, Hemberg kiteytti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.