Mainos

Israel lievensi Arafatin arestia

Israelin hallitus on päättänyt lieventää palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin arestia.

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat saattaa tänään vapautua Israelin asettamasta saarrosta.

Israelin hallituksen ministeriryhmä päätti tänään, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ei saa edelleenkään poistua Ramallahista, mutta hän saa liikkua vapaasti Länsirannalla sijaitsevan kaupungin alueella.

Vastavetona palestiinalaisjohto ilmoitti katkaisevansa yhteydenpidon Israeliin kunnes se purkaa Arafatin matkustusrajoitukset. Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina kertoi palestiinalaisen pidättäytyvän turvallisuutta ja poliittisia kysymyksiä käsittelevästä yhteydenpidosta ja kehotti kansainvälistä yhteisöä "eristämään" oikeistolaisen pääministerin Ariel Sharonin hallituksen.

Arafatin ei ole sallittu joulukuun 3. päivän jälkeen poistua Ramallahista, ja Israelin armeijan panssarivaunut piirittävät hänen päämajaansa. Israelin turvallisuudesta vastaava ministeriryhmä käsitteli saarron purkua sen jälkeen kun palestiinalaisviranomaiset pidättivät viime viikolla Israelin matkailuministerin murhasta epäiltyjä. Epäiltyjen pidättäminen oli Israelin pääehto Arafatin eristyksen lieventämiselle.

Israelin viestimien mukaan valtaosa Sharonin hallituksen ministereistä vastusti Arafatin liikkumavapauden palauttamista. Ministeriryhmä päätti tänään sallia virallisesti Arafatin liikkumisen Ramallahissa. Arafat on saarrosta huolimatta pistäytynyt joitakin kertoja kaupungille; viimeksi torstaina hän vieraili paikallisessa sairaalassa.

Sharonia lähellä oleva lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Arafatin matkustusvapauden ehtona on vielä yhden matkailuministeri Rehavam Zeevin murhasta epäillyn pidätys. Zeevi ammuttiin jerusalemilaishotellissa lokakuussa.

Palestiinalaisjohto tuomitsi päätöksen

Palestiinalaisten itsehallinnon edustajat tuomitsivat heti Israelin päätöksen, ja palestiinalaisjohto kokoontui hätäistuntoon Ramallahiin. Palestiinalaisministeri Saeb Erekat sanoi "häpeällisen" päätöksen osoittavan, ettei Israel halua tulitaukoa. Hän toivoi Yhdysvaltain ja EU:n ymmärtävän nyt, että Israel on Sharonin hallituksen politiikka on ajamassa alueen sotaan. -Israelin hallitus on päättänyt jatkaa tuhon tiellä -- Koko maailman pitäisi puuttua tilanteeseen, ennen kuin on liian myöhäistä, hän sanoi. Tiedotusministeri Yasser Abed Rabbo kuvasi Israelin päätöstä "nöyryytykseksi palestiinalaisille".

Israelin hallituksen päätöstä edelsi toista vuotta jatkuvan palestiinalaisten kansannousun väkivaltaisimpiin kuulunut viikko, jonka aikana 70 ihmistä sai surmansa. Väkivaltaisuudet jatkuivat tänään. Israelin sotilaat ampuivat raskaana olevaa naista Länsirannalla lähellä Nablusia, kun tätä synnytystä varten sairaalaan kuljettanut auto ohitti tiesulun. Israelin armeijan mukaan auto ei totellut pysähtymiskäskyä. Palestiinalaislähteiden mukaan sotilaat olivat ensin viittilöineet autoa jatkamaan matkaa ja sitten avanneet tulen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.