Mainos

Israel laajentaa maahyökkäystään Libanonissa

Hyökkäyksen laajentamisella pyritään estämään Hizbollahia ampumasta raketteja Pohjois-Israeliin. Israel uskoo myös operaation kestävän aikaisemmin arvioitua pidempään.

Israel on päättänyt jälleen laajentaa maahyökkäystään Libanonissa, vaikka armeija kärsi tähän asti pahimpia tappioitaan. Al-Arabiya-televisiokanavan mukaan taisteluissa kuoli päivän aikana yksitoista israelilaista sotilasta.

Hallitus määräsi joukot etenemään mahdollisesti jopa Litanijoelle asti 20-30 kilometrin päähän rajasta. Etelä-Libanoniin on tarkoitus marssittaa noin 30 000 sotilasta, jotta Hizbollah saataisiin lopettamaan rakettihyökkäykset Pohjois-Israeliin.

Päätös syntyi vasta äänestyksen jälkeen. Lehtitietojen mukaan pääministeri Ehud Olmert oli aiemmin vastustanut ehdotusta, koska se saattaa tietää lisää kaatuneita ja vaikeuttaa kansainvälisiä diplomaattisia pyrkimyksiä lopettaa kriisi.

Varapääministeri Eli Jishai arvioi, että hyökkäys saattaa kestää vielä jopa yli kuukauden.

- Uskomme sen kestävän vielä toiset 30 päivää, Jishai sanoi radiohaastattelussa.

Äärilaidan Shas-puoluetta edustava ministeri uskoo hyökkäyksen kestävän tätäkin kauemmin.

- On hyvin vaikeaa antaa asiasta arviota, mutta mielestäni ei voida puhua 30 päivästä. Pelkään sen (operaation) kestävän paljon kauemmin, nimettömänä esiintynyt ministeri sanoi.

Läntisten diplomaattilähteiden mukaan Israel olisi kuitenkin valmis lopettamaan laajennetun hyökkäyksen nopeasti, jos YK:n turvallisuusneuvosto pääsee sopuun kannastaan Lähi-idän kriisiin. Päätöslauselmasta äänestetään aikaisintaan huomenna.

Libanon ja Yhdysvallat yhä erimielisiä

Yhdysvaltain Lähi-idän-erityislähettiläs David Welch saapui yllättäen Beirutiin keskustelemaan päätöslauselmaehdotuksesta. Libanonilaisten mukaan osapuolten näkemykset eivät juuri lähentyneet.

- En odota YK:n päätöslauselman lopettavan väkivaltaisuuksia tänään tai huomenna. Tiellä on vielä esteitä ja työskentelemme löytääksemme ratkaisun, sanoi Libanon pääministeri Fuad Siniora tapaamisen jälkeen.

Libanonilaislähteiden mukaan Yhdysvallat ei tue Libanonin vaatimusta Israelin joukkojen vetäytymisestä maasta. Libanon ehdottanut israelilaisten korvaamista maan omilla joukoilla. Ehdotus sai tukea EU:n ulkopoliittiselta avustajalta Javier Solanalta.

- Se on askel oikeaan suuntaan rauhan ja Libanonin itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi. Kaikki rakentavat ideat, jotka auttavat konfliktin lopettamisessa, pitää analysoida ja ottaa harkintaan, Solanan tiedottaja sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.