Mainos

Israel kiistää suunnittelevansa iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan

Brittilehti Sunday Timesin mukaan Israel kaavailee iskevänsä iranilaisiin ydinlaitoksiin ydinpommilla, joka olisi voimakkuudeltaan noin viidestoistaosa Hiroshiman ydinpommista.

Israel kiistää lehtitiedot, joiden mukaan Israel kaavailee ydinasein tehtävää hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hyökkäyksen suunnittelusta kertoi brittiläinen lehti Sunday Times.

Israelin ulkoministeriön tiedottaja Mark Regev sanoo tietoa perättömäksi. - Israel tukee sataprosenttisesti kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiä saada Iran luopumaan ydinohjelmastaan, Regev huomauttaa.

Sunday Times kertoi, että israelilaiset aikovat käyttää laserohjattuja, tavanomaisia ohjuksia avatakseen "tunneleita" ennen iskua pienellä ydinpommilla. Ydinpommi olisi lehden mukaan voimakkuudeltaan noin viidestoistaosa Hiroshiman ydinpommista.

Israelin hyökkäyksen kohteina olisivat brittilehden mukaan uraanin rikastuslaitos Natanzissa sekä Arakin raskasvesilaitos ja Isfahanissa sijaitseva ydinlaitos. Ydinasetta käytettäisiin vain Natanzin laitosta vastaan.

Israelilaiset lentäjät ovat viime viikkoina harjoitelleet iskua muun muassa lentämällä Gibraltariin. Hyökkäyksessä Irania vastaan israelilaiset koneet joutuisivat lentämään yli 3000 kilometrin matkan. Yksi mahdollisista hyökkäysreiteistä kulkisi Turkin yli.

Sunday Times vakuutti tietojensa perustuvan useisiin israelilaisiin sotilaslähteisiin. Sunday Times paljasti 1986 ensimmäisenä Israelin salaisen ydinaseohjelman. Israel ei ole virallisesti myöntänyt eikä kiistänyt, että sillä on ydinaseita. Asiantuntijat pitävät kuitenkin varmana, että maalla on ydinaseita.

Yhdysvallat avainasemassa

Sunday Timesin lähteiden mukaan ydinaseisiin turvauduttaisiin kuitenkin vain siinä tapauksessa, että tavanomaisen hyökkäyksen mahdollisuus olisi suljettu pois laskuista ja Yhdysvallat kieltäytyisi ryhtymästä toimiin uraanin rikastamisen lopettamiseksi Iranissa.

Lännessä on syytetty Irania ydinaseiden valmistusyrityksistä, mutta maa vakuuttaa tavoitteidensa olevan rauhanomaiset. Yhdysvallat ei ole sulkenut pois voimatoimien käyttöä Irania vastaan, mutta on sanonut pyrkivänsä ensi sijassa diplomaattiseen ratkaisuun.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Muhammad Alu Hosseini sanoi brittiläisen lehtitiedon tekevän selväksi maailman yleiselle mielipiteelle, että "sionistinen hallitus (Israel) on maailman ja tämän alueen rauhan pahin uhka". Hosseinin mukaan Iran ryhtyisi tarvittaessa vastatoimiin ja "hyökkääjä joutuisi heti katumaan toimintaansa".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.