Israel kieltäytyy yhteistyöstä Ahtisaaren ryhmän kanssa

Israelin hallitus on päättänyt kieltäytyä yhteistyöstä presidentti Ahtisaaren johtaman Jenin-selvitysryhmän kanssa.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtaman selviytsryhmän on tarkoitus tänään matkustaa Israeliin tutkimaan Jeninin pakolaisleirin tapahtumia.

Israelin hallitus päätti istunnossaan tänään kieltäytyä yhteistyöstä presidentti Martti Ahtisaaren johtaman Jenin-selvitysryhmän kanssa.

Israelin hallituksen tiedottaja Avi Pazner sanoi kuitenkin, että neuvottelut YK:n kanssa jatkuvat. -Emme ole päässeet vielä sopimukseen selvitysryhmän tehtävien määrittelystä, sanoi Pazner.

Israelin pääministeri Ariel Sharon oli ehdottanut hallituksen istunnossa, että päätöksen tekemistä selvitysryhmän tulosta lykättäisiin vuorokaudella, mutta hallituksen jäsenet päättivät kieltäytyä yhteistyöstä YK:n selvitysryhmän kanssa.

Israelin radion mukaan hallitus varoitti, että se pyrkisi estämään ryhmän vierailut Jeniniin. Israelin ulkoministeri Shimon Peres kertoi israelilaislähteiden mukaan YK:lle, että "olisi tarkoituksetonta lähettää selvitysryhmä Israeliin nyt". Lähteiden mukaan Sharon kertoi asiasta puhelimitse selvitysryhmän jäsenelle Cornelio Sommarugalle, joka oli muiden selvitysryhmän jäsenten kanssa Genevessä odottamassa Israelin päätöstä asiassa. Sommaruga on Punaisen Ristin kansainvälisen komitean entinen johtaja.

Ahtisaaren johtaman selvitysryhmän oli määrä lähteä kohti Jeniniä Sveitsin hallituksen koneella myöhemmin tänään, mikäli Israelin hallituksen kokous olisi hyväksynyt ryhmän lähettämisen. Geneven lentokenttälähteet kertoivat, että selvitysryhmä peruutti kaavailemansa lennon Israeliin.

Israel: Epäselvyyttä valtuuksista

Sharon ehdotti selvitysryhmän saapumista koskevan päätöksen lykkäystä, koska Israel ei ollut tyytyväinen YK:n antamiin vastauksiin selvitysryhmän valtuuksista ja sen tehtävien määrittelystä. Israelilaisviranomaiset pelkäävät sanojensa mukaan, että selvitysryhmän työn tuloksia voitaisiin myöhemmin käyttää tekosyynä mahdollisissa israelilaisjohtajia vastaan nostettavissa oikeusjutuissa, jotka liittyvät armeijan toimiin Jeninissä.

Peres sanoi aiemmin, että Israel ei tule sallimaan, että Ahtisaaren johtama ryhmä haastattelisi, ketä se haluaa Jeninissä. -Israel ei voi hyväksyä YK:n selvitysryhmän vaatimusta päättää, keitä sotilashenkilöitä se haluaa haastatella, Peres sanoi Israelin radion haastattelussa.

YK on Peresin mukaan kuitenkin hyväksynyt, että sotilashenkilöt voivat todistaa nimettöminä ja heille taataan se, ettei heitä voida todistuksiensa perusteella syyttää "sotarikoksista". -Israel ei ole tässä syytettynä vaan todistajana ja sen ei tulisi antaa vaikutelmaa siitä, että sillä on jotakin salattavaa, Peres korosti.

Palestiinalaiset tuomitsivat

Palestiinalaisten edustaja Saeb Erekat tuomitsi tänään Israelin vetkuttelun YK:n selvitysryhmää koskevassa kysymyksessä. Erekatin mukaan Israelin päämääränä on estää selvitysryhmän saapuminen maahan niin pitkään kuin mahdollista. Hänen mielestään Annanin tulisi määrätä selvitysryhmä lähtemään Israeliin heti. -Asiassa on viivytelty jo tarpeeksi ja maailman tulisi tietää, että Israel yrittää piilotella rikollisiaan, sanoi Erekat aiemmin tänään.

Ahtisaaren johtaman selvitysryhmän on tarkoitus tutkia, mitä Jeninissä tapahtui Israelin hyökättyä sinne. Palestiinalaisten mukaan Jeninin pakolaisleirillä kuoli satoja siviilejä. Israel kertoo kuolleita olleen 48, joista suurin osa palestiinalaistaistelijoita.

Holkeri: Tilanne vakava

Holkeri, Harri

YK:n huipputehtävässä toiminut valtioneuvos Harri Holkeri pitää nyt syntynyttä tilannetta hyvin vakavana.

Israelin hallitus pelaa diplomaattista ja poliittista uhkapeliä estämällä YK:n tutkijoiden pääsyn Jeninin pakolaisleirille.

Hallituksen asenne on hyvin uhmakas. Israelin opetusministeri Limor Livnat kommentoi tilannetta seuraavasti:

- Kukaan ei voi pakottaa itsenäistä Israelia mihinkään.

Se, ettei Israel halua päästää ryhmää Jeniniin liittyy pakolaisleirin tapahtumiin. Leirissä tänään vieraillut kansainvälisen ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Irene Khan sanoo melko suoraan, että kyseessä on sotarikos.

- Jos kyseessä olisi maanjäristys, tämä olisi ymmärrettävää. Tämä tuho on tehty järjestelmällisesti ja sotilasasiantuntijamme mukaan se tehtiin leirin antautumisen jälkeen, Khan sanoi.

Kokenut suomalainen ulkopoliitikko, valtioneuvos Harri Holkeri näkee tilanteessa jo kriisin merkkejä.

- Pääsihteerin asettama selvitysryhmä on tehnyt lähtöä jo monta päivää eikä ole päässyt tapahtumapaikalle. Se tietysti aiheuttaa kysymyksiä, että miksi ei ole? Mitä sellaista Jeninissä on, jonka vuoksi Israel ei päästä selvittäjiä tutustumaan tilanteeseen. Aivan varmaa on, että kysymyksessä on nyt eräänlainen kriisitilanne, Holkeri sanoo.

Holkerin arvion mukaan ei ole kyse ei ole YK:n arvovallan horjuttamisesta vaan siitä miten maailma alkaa suhtautua Israelin johtoon.

- Yksi niistä joiden arvovallasta tässä on kysymys on tietysti Israelin hallitus. Sen arvovalta ja sen toimintaperiaatteet vaikuttavat hyvin pitkälle siihen miten YK:hon suhtaudutaan. YK:han ei juuri voi puuttua jäsenvaltioidensa sisäisiin asioihin ilman hallitusten suostumusta. Ja ainakin toistaiseksi tässä on syntynyt hyvin vakava tilanne, Holkeri jatkaa.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 28.04.2002).

Lue myös:

    Uusimmat