Mainos

Israel jatkoi Libanonin moukarointia

Israelin iskuissa on tänään kuollut ainakin 31 libanonilaista. Maiden väliset vihollisuudet ovat kestäneet jo viikon ajan.

Israelin sotilaskoneet ovat jatkaneet Libanonin moukarointia. Myös Hizbollah on iskenyt jälleen tänään raketeilla Israelin Haifaan eikä mitään merkkejä ole näkyvissä siitä, että jo viikon kestäneet vihollisuudet saataisiin pian loppumaan.

Israelin iskuissa Libanoniin on kuollut tämän päivän aikana ainakin 31 ihmistä. Tuhoisin yksittäinen isku tehtiin Libanonin armeijan varuskuntaan Beirutin liepeillä, missä 11 sotilasta sai surmansa ja kolmisenkymmentä haavoittui. Aitarunin rajakylässä yhdeksän perheenjäsentä, myös lapsia, kuoli ja neljä haavoittui Israelin tulitettua perheen kotia.

Hizbollah teki puolestaan raketti-iskuja useisiin Pohjois-Israelin kaupunkeihin. Haifan lisäksi raketteja iskeytyi Safediin ja Naharijaan, missä yhden ihmisen kerrottiin saaneen surmansa.

Israelin armeijan mukaan raketti-iskut ovat kuitenkin vähenemään päin.

- Kaiken kaikkiaan viime aikoina raketteja on ollut vähemmän, sanoi kenraali Udi Adam televisiohaastattelussa.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta alueelle saataisiin pikaisesti tulitauko. Hän syyttää Israelia verilöylyn järjestämisestä Libanonissa ja yrityksestä pommittaa maa tilaan, jossa se oli 50 vuotta sitten.

Siniora sanoo, että naapurimaan mahtavat asevoimat ovat tuhonnut Libanonissa sotilaskohteiden lisäksi teitä, elintarvikevarastoja ja koteja.

Hizbollah ja Israel torjuvat tulitauon

YK ja Lähi-itä

YK:n Libanoniin lähettämä neuvotteluryhmä on varovaisen toiveikas. Ryhmän johtajan Vijay Nambiarin mukaan Libanonin hallituksen kanssa käydyissä keskusteluissa on saavutettu "lupaavia, alustavia tuloksia".

Hizbollah-järjestö on kuitenkin torjunut suoralta kädeltä ajatuksen tulitauosta, jonka ehdot Israel sanelisi.

- Me emme myönny mihinkään tulitauolle asetettuihin ehtoihin, vaikka meitä miten painostettaisiin, sanoo järjestön edustaja.

Israel ei myöskään suostu lyhyeenkään tulitaukoon. Israelin pääministeri Ehud Olmert on sanonut Israelin jatkavan hyökkäyksiään Hizbollahia vastaan, kunnes kaksi israelilaissotilasta on vapautettu ja raketti-iskut Libanonin puolelta ovat loppuneet.

- Taistelua jatketaan, kunnes israelilaisten turvallisuus on palautettu, Olmert sanoi tavattuaan YK:n välittäjäryhmän.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan arvioi, että Etelä-Libanoniin kaavaillut YK-joukot olisivat huomattavasti suuremmat kuin nykyiset 2000 sotilaan Unifil-joukot.

Annan sanoi Brysselissä uskovansa, että Euroopan maat osallistuvat joukkojen lähettämiseen.

Israel: Hizbollah salakuljettaa aseita Syyriasta

Israelin armeija syyttää libanonilaista shiiajärjestöä Hizbollahia jatkuvasta aseiden salakuljettamisesta Syyriasta. Armeija sanoo tuhonneensa ilmaiskulla neljä aselastissa ollutta rekkaa, jotka olivat matkalla Syyriasta Bekaan laaksoon Libanonissa.

Armeija sanoi, ettei se pidä Syyriaa aseiden salakuljetuksesta huolimatta mahdollisten iskujen kohteena.

- Emme pidä Syyriaa tai Libanonin armeijaa (hyökkäys)kohteenamme, mutta samaan aikaan näemme, että aseita salakuljetetaan Syyriasta Libanonin käytettäväksi iskuihin israelilaissiviilejä vastaan, kenraalimajuri Gadi Eisenkot sanoi illan tiedotustilaisuudessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.