Mainos

Israel jatkoi laajamittaista iskuaan Gazassa

Palestiinalaisviranomaiset pyysivät myös kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Israelin hyökkäykseen. Hamas vaati Israelia vetäytymään Gazasta kostoiskujen uhalla.

Lähes 100 000 palestiinalaisten piina Jabalijan pakolaisleirissä on jatkunut jo neljättä päivää, kun Israel voimisti hyökkäystään Gazan pohjoisosassa.

Keskiviikosta lähtien Israelin armeija on vyörynyt liki 200 aseistetun moottoriajoneuvon ja panssarivaunun voimin palestiinalaiskaupungin kaduille ja kujille jyräten alleen lukuisia rakennuksia.

Palestiinalaisten kuolonuhrien määrä kasvoi lauantaina 46:een Israelin armeijan surmattua seitsemän palestiinalaistaistelijaa. Israel puolestaan kirjasi päivän tappioksi kahden sotilaan ja yhden siviilin hengen.

Palestiinalaiset julistivat hätätilan

Palestiinalaishallinto julistikin palestiinalaisalueille hätätilan ja yleislakon Israelin suurhyökkäyksen takia, ja presidentti Jasser Arafat pyysi kansainväliseltä yhteisöltä apua "epäinhimillisten ja rasististen rikosten lopettamiseksi".

Myös Jordanian-matkansa keskeyttänyt pääministeri Ahmed Qurei arvosteli Israelia, mutta antoi samalla ymmärtää, että radikaalin palestiinalaisryhmän Hamasin olisi syytä lopettaa ohjusiskunsa Israeliin.

- Me vetoamme kaikkia ryhmittymiin, jotta ne harkitsivat vakavasti kansallista etua.

Hamasin taholta annettiin samaan aikaan varsin ristiriitaisia lausuntoja siitä, mitä tuleman pitää. Ryhmän aseellinen siipi vakuutti ohjusiskujen Israelin puolelle ja Ashkelonin kaupunkiin jatkuvan. Vain muutamaa tuntia myöhemmin Hamasin johtaja Ismail Hanijeh ilmoitti iskujen loppuvan Israelin armeijan vetäytymiseen.

Israel aloitti hyökkäyksensä Gazan pohjoisosaan keskiviikkona sen jälkeen, kun palestiinalaisten raketti-isku surmasi kaksi israelilaista Sderotin rajakaupungissa. Israelin puolustusministerin Shaul Mofaz väittää, että hyökkäyksen tärkein tavoite on estää palestiinalaisia ampumasta Qassam-rakettejaan Israeliin.

Sharonille pyyhkeitä äärioikeistolta

Israelissa äärioikeistolaisten arvostelu pääministeri Ariel Sharonia kohtaan yltyi tänään.

He syyttivät Sharonia erityisesti siitä, että suunnitelma sulkea Gazan alueen juutalaissiirtokunnat ensi vuoden loppuun mennessä on lisännyt palestiinalaismilitanttien iskuja israelilaisia vastaan.

Oikeiston mukaan palestiinalaistaistelijat yrittävät nyt synnyttää mielikuvan, jonka mukaan he ovat onnistuneet ajamaan Israelin pois Gazasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.