Mainos

Israel jatkoi iskujaan, Egyptin välitysyritys ei onnistunut

Israel on jatkanut iskujaan Gazan alueella. Yksi isku tehtiin palestiinalaisten pääministerin, Ismail Hanian tyhjillään olevaan toimistoon. Hamasin aseellinen siipi uhkaa tehdä kostoiskuja sellaisiin Israelin kohteisiin, joihin järjestö ei ole aiemmin iskenyt.

Israelin helikopterit iskivät palestiinalaisten pääministerin Ismail Hanian tyhjään toimistoon ja muihin kohteisiin Gazan kaistalla viime yönä. Israel yrittää iskuillaan panostaa palestiinalaisia luovuttamaan sieppaamansa sotilaan.

Palestiinalaisryhmät ovat torjuneet Egyptin tekemän välitystarjouksen, ja Hamas-liikkeen sotilaallinen siipi uhkasi Israelia iskuilla, jos Israel jatkaa sotilasoperaatiotaan.

- Meillä ei ole aikeita antautua kiristyksen alaisinakaan, sanoi Israelin pääministeri Ehud Olmert hallituksensa istunnon edellä.

Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaava päällikkö Yuval Diskin puolestaan sanoi, että sieppauksen synnyttämän kriisin ratkaiseminen saattaa kestää kuukausia.

Egyptiläiset ovat avustaneet julkisuudelta piilossa kriisin ratkaisemisessa. He ovat esittäneet, että Israel vapauttaisi täsmentämättömän määrän palestiinalaisvankeja tulevaisuudessa vastineeksi siitä, että palestiinalaisryhmät vapauttaisivat 19-vuotiaan sotilaan, kertoi israelilaismedia.

Hamasin virkamies Osama Muzini sanoi, etteivät egyptiläisten ehdotukset vastaa palestiinalaisryhmien vaatimuksia. Ryhmät vaativat, että Israel vapauttaa heti vankiloissa olevat naiset ja alaikäiset, ja sen jälkeen tuhat pitkiä vankeusrangaistuksia kärsivää vankia, sairaat vangit sekä palestiinalaisryhmien johtajat. Vaatimuksiin kuuluu myös, että Israel lopettaa heti hyökkäyksen Gazan kaistalla.

Hamasin sotilaallinen siipi uhkasi tänään iskeä Israelin kouluihin ja muihin siviilikohteisiin, jos Israel ei lopeta keskiviikkona alkanutta sotilasoperaatiotaan Gazan kaistalla.

Israelin puolustusministeri Amir Peretz sanoi armeijan tehostavan operaatiotaan. Olmert puolestaan vihjaisi, että Israel saattaa pidättää lisää Hamasin virkamiehiä. Viime viikolla Israel pidätti 64 Hamasiin kuuluvaa virkamiestä.

Israel avasi väliaikaisesti rajanylistyspaikkoja, jotta ruokaa ja polttoainetta saataisiin viedyksi Gazan kaistalle. YK on varoittanut humanitaarisesta kriisistä, mikäli rajanylityspaikat pidetään kiinni.

Abbas ja Hania tapasivat

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja pääministeri Ismail Hania keskustelivat tilanteesta tänään.

- Maailman on ymmärrettävä, että tämä on likaista, rikollista toimintaa, Haaretz-lehti kertoi Abbasin sanoneen.

Hanian toimistoon osui ainakin yksi ohjus, mutta kenenkään ei kerrottu haavoittuneen iskussa. Toisessa iskussa sisäministeriön kohteeseen kuoli yksi Hamasin jäsen.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa arvosteli tänään YK:n turvallisuusneuvostoa "lamaantumisesta Israelin hyökkäyksen alla", millä on hänen mielestään kielteisiä vaikutuksia YK:n arvovaltaan.

Turvallisuusneuvosto keskusteli Lähi-idän tilanteesta kuluneella viikolla, muttei tuominnut Israelin toimintaa, mitä palestiinalaiset olivat vaatineet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.